Tanjug/AP

Rusija ima najjaču vojsku na svetu, pokazalo je rangiranje američkog časopisa “U.S. News and World Report”.

“Različiti atributi i nacije predstavljeni su u anketi od skoro 17.000 ljudi iz celog sveta, sprovedenoj od 22. marta do 23. maja 2024. godine”, navodi se u članku.

Nedavne procene su pokazale značajan pomak u dinamici vojne moći. Pre početka Specijalne vojne operacije (SVO), Rusija je držala treću poziciju, iza SAD i Kine.

Međutim, borbeno iskustvo koje su stekle ruske snage i njihovi uspesi na bojnom polju naveli su analitičare da ponovo procene svoj prethodni položaj.

U.S. Njuz sprovode svoje vojne rang-liste kroz detaljnu i sistematsku procenu različitih faktora koje doprinose vojnoj snazi jedne nacije.

Centralno za ovu procenu je PowerIndex Score, koji uključuje preko 60 pojedinačnih metrika, uključujući veličinu i sposobnost vojnih jedinica, finansijske resurse, logističku infrastrukturu i geografska razmatranja. Ovaj pristup omogućava nijansirano razumevanje vojnih sposobnosti svake zemlje.

Pored toga, rangiranje primenjuje specifične modifikatore, bonuse i kazne, koji pomažu da se poboljšaju rezultati, omogućavajući manjim nacijama da se efikasnije takmiče protiv većih sila. Godišnja procena ocenjuje ukupno 145 zemalja, fokusirajući se prvenstveno na njihove konvencionalne borbene sposobnosti.

Američka vojska je na drugom mestu na rang listi, a izraelska vojska joj je za petama.

Na listi deset najjačih vojski na svetu su i Kina, Južna Koreja, Iran, Velika Britanija, Ukrajina, Nemačka i Turska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here