Potraga za sada bez rezultata

0

Istražioci do sada nisu pronašli dokaz da su dva predmeta primećena u Indijskom okeanu delovi nestalog malezijskog aviona, rekli su zvaničnici.
"Za sada ne može da potvrdimo da se radi o nestalom avionu", rekao je ministar saobraćaja Malezije Hišamudin Husein novinarima.
Potraga je nastavljena za nestalim avionom kompanije "Malezija erlajnz" u zabačenom delu Indijskog okeana, gde su prekjuče primećena dva predmeta, od kojih je jedan promera 24 metra.

Teška misija osmatranja
Podseća se na to da je područje pretrage veoma udaljeno od kopna i da avioni moraju da lete puna četiri sata do te oblasti. Potom imaju na raspolaganju dva sata za pretraživanje okeana, a zatim moraju da se vrate.

 

Kina u šoku
Istraga oko aviona je već danima obuhvaćena konfuzijom, optužbama, lažnim dojavama o mogućim mestima gde je avion nestao i neverovatnim glasinama. Kineski predsednik Si Đinping je potpuno skrhan ovim slučajem, rekao je juče australijski premijer Toni Abot koji je s njim razgovarao
telefonom. Od 227 putnika u avionu 153 su Kinezi.

Australijski avioni nisu pronašli "ništa značajno", potvrdili su zvaničnici te zemlje dodajući da "nešto što je plutalo po moru pre nekoliko dana, možda više ne pluta", odnosno da je potonulo na dno okeana.
Pažnja je usmerena na vodenu površinu od oko 23.000 kvadratnih kilometara, udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta, pošto je australijski satelit pre pet dana snimio dva objekta kako plutaju u tom području.
"To je najnepristupačnija tačka koju možete zamisliti na Zemljinoj kugli, ali ako tamo ima ičega, mi ćemo ga naći", rekao je australijski premijer Toni Abot, koji se trenutno nalazi u poseti Papua Novoj Gvineji.
Malezijski zvaničnici saopštili su da će zatražiti pomoć od specijalista iz SAD, a najavljeno je i uključivanje Kine i Japana u pretraživanje oblasti u južnom vazduhoplovnom koridoru.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here