Potop u novembru

0

Žitelji Melburna pamtiće ovogodišnji novembar
 

Novembar je počeo i sa izuzetno niskim padavinama. Sve se promenilo prošlog vikenda, kada se za samo 17 sati, na područje grada sručila gotovo mesečna količina padavina. Temperatura vazduha je značajno pala na 17 stepeni Celzijusa.
Oko 53 milimetara kiše palo je na područje Melburna, u periodu od šest sati uveče u subotu do 11 sati pre podne narednog dana, navodi meteorolog Piter Blejk. Do vikenda, tokom prvih 20 dana novembra, na području Melburna palo je samo 6,6 milimetara kiše.
 

"Prosečne padavine za novembar iznose 60 milimetara, a sve iznad 57 milimetara se smatra prosečnim za ovaj mesec", ističe Piter Blejk.
 

Zbog obilnih padavina u delovima Viktorije očekivale su se i poplave.
 

"Neverovatno je da smo se prošle nedelje kuvali, svi smo se žalili na nepodnošljive vrućine. Sada su vremenske prilike prilično drugačije", kaže predstavnik hidrometeorološke službe. "Kada je reč o poplavama, beležimo porast vodostaja u rekama, koje pratimo kako bismo izdali blagovremena upozorenja. Zemlja je previše isušena, posebno tokom prošlonedeljnih vrućina zbog čega će veći deo vode završiti u njoj."

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23. 11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here