Tanjug
Nevreme u Beogradu

Neopisiva oluja zahvatila je Beograd u ponedeljak uveče, lomila je drveće, nosila krovove, a bujice su tekle ulicama. Svoj pir kiša je nastavila i u utorak, a pripadnici MUP, Sektora za vanredne situacije su noću i čitavog dana otklanjali štete od ovog armagedona. Tokom noći su imali veliki broj intervencija na 50 lokacija u Beogradu, ali i u Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić je rekao da su pripadnici tog sektora ukupno imali više od 60 intervencija sa 170 vatrogasaca-spasilaca sa 65 vozila. Najvažnije je, kaže, da nije bilo ljudskih žrtava.

Pomoć stanovništvu

– U Beočinu smo evakuisali lice, srećom nepovređeno, iz automobila na koje je palo drvo – kazao je i istakao da je zaštita života glavni zadatak.

MUP je saopštio da je najviše prijava bilo na teritoriji Beograda, gde je na 28 lokacija intervenisalo skoro 100 vatrogasaca sa 33 vozila i pumpom. Sklonjena su stabla na 15 mesta, intervenisano je na osam požara od groma, a tri na uklanjanju limenog krova i izvlačenju vozila iz vode.

Novo jako naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada je i u utorak zahvatilo zapadne delove Vojvodinu i Beograd, a nastavilo se na istok zemlje. Za kratko vreme palo je i do 40 milimetara kiše u većini delova zemlje, a u Beogradu i severnoj pokrajini mnogo više. U Vojvodini je duvao jak olujni vetar sa grmljavinskim nepogodama, kao i u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Grad veličine lešnika zahvatio je Mačvu, Srem i Bačku.

U unutrašnjosti su pripadnici Sektora za vanredne situacije gasili 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu. Intervenisali su i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu.

Saniranje posledica

– Na svim intervencijama bilo je angažovano 154 vatrogasca spasioca sa 54 vozila i devet pumpi, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su i dalje na terenu i intenzivno rade na saniranju posledica nevremena.

Nad Srbijom su se našle tri superćelijske oluje, pristigle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a zahvatile severni i centralni deo zemlje.

Na udaru strašnih nepogoda prvo su se našli Batrovci, Šid i Bačka Palanka, pa se proširilo na Novi Sad i Šabac i onda oko 21.30 oluja sa obilnom kišom i jakim udarima vetra stigla je do srpske prestonice. Nepogode su se širile ka Smederevu, gde je oluja izazvala nestanak struje u delovima grada, a grom udario u kuću i izazvao požar. Potom se selila ka Požarevcu, a na severu je na udaru bio Vršac.

Orkanski vetar je u Beogradu čupao drveće, lomio krovove, a za nepunih sat vremena neopisive oluje i jake kiše stvorile su se bujice u mnogim ulicama. Pad drveća oštetio je više vozila, a delovi centra grada i nekih naselja su, na kratko, ostali bez struje. U Barajevu je pao grad kao orah.

Potresni prizori Beograđana su preplavili društvene mreže: automobili zaglavljeni u vodi, parkovi u bujičnim potocima…

Čaušić kaže da je Beograd bio jedan od najpogođenijih delova zemlje, jer se sručila velika količina kiše koju kanalizacija nije mogla da primi.

Stanje se popravlja

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je naveo da je bilo više od 250 intervencija javnokomunalnih preduzeća, a 1.500 radnika je sve vreme na terenu. Situacija, kaže, počinje da se stabilizuje. Naveo je da je palo 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je količina koja padne za mesec dana i da je 15 autobuskih linija bilo obustavljeno.

– Gradske službe su stalno spremne, na terenu je 118 cisterni i transportnih vozila, kao i 22 čistilice. Brzo ćemo grad vratiti u normalu – rekao je i pozvao građane da se pridržavaju izdatih uputstava.

Ekipe na terenu

Samo je Zelenilo Beograd intervenisalo 264 puta u saniranju prelomljenih stabala i grana, a najviše na teritoriji opština Zvezdara, Palilula, Zemun i Novi Beograd. Ekipe Zelenila su na terenu, uz upotrebu neophodne mehanizacije, bez prestanka i rad će biti nastavljen dokle god bude bilo potrebe, tačnije, dok se ne izvrši sanacija svakog stabla ili prelomljene grane.

1 COMMENT

  1. U Bibliji je receno kada ljudi zanemare poniznosti i poprimaju demonske odlike slacu ( Bog) strasne poplave,suse,zemljotrese,hladnocu kao kaznu za nepoboznost.Sada je sve na nama,ljudskoj rasi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here