Potez Kim Džong-una je ofanziva šarma

0

Izgleda da se Kim Džong-un promenio
 

Kenet Bej i Metju Miler su bili osuđeni na težak rad zbog navodnog neprijateljskog dejstva, a u subotu su, neočekivano, stigli nazad u SAD.

 

Američki mediji se pitaju da li je to znak poboljšanja odnosa Pjongjanga i Vašingtona, slanje poruke Kini ili pokušaj da se skrene pažnja sa mogućih optužbi Kimu za zločine protiv čovečnosti.

 

“Rekao bih da se radi o ofanzivi šarma“, navodi Gordon Čeng, pisac knjige “Severna koreja preuzima svet“.

 

On ističe da je nešto u Pjongjangu raspirilo takvu ofanzivu, ali je za otvorenu debatu po pitanju šta je to što je navelo Kima na dobročinstvo.

 

Razvoj događaja u slučaju Beja i Milera je veoma redak, Pjongjang veoma retko oslobađa strane državljane, ali je, po svemu sudeći, najveće zasluge za to imao Džejms Kleper, direktor Nacionalne obaveštajne službe.

 

On je putovao u Pjongjang, sa blagoslovom predsednika Baraka Obame i zahtevao da se zarobljenici oslobode.

 

“Moguće je da je Pjongjang razmišljao na ovakav način, oni su bili dovoljno u zatvoru, sada bi mogli da odu. Možda je Kim razgovarao sa čelnicima Kine koji su ga savetovali da učini dobro delo, za razliku od SAD, a možda je to uradio i zbog toga što je UN izneo izveštaj o zločinima protiv čovečnosti u Severnoj Koreji“, ističe Džoel Vit, nekadašnji zvaničnik Stejt dipartmenta, koji je učestvovao u pregovorima sa Pjongjangom.

 

“Mislim da nema sumnje da se Kim u neku ruku promenio“, zaključio je Vit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here