Foto Pošta / Igor Đukanović
Boton Sebeni (levo), Jelena Begović, Dejan Ristić, Elena Fernandez Rodrigez i Zoran Anđelković

Pošta Srbije domaćin je 40. Generalne skupštine Asocijacije javnih poštanskih operatora Evrope – Postevropa, i pratećeg Biznis foruma na temu razvoja i primene veštačke inteligencije, 16-17. oktobra u Beogradu.

Obraćanje Elene Fernandez Rodrigez, predsednice Odbora direktora Postevrope

Na otvaranju Generalne skupštine, delegatima i gostima dobrodošlicu je poželela Elena Fernandez Rodrigez, predsednica Odbora direktora Postevrope. Ona je govorila o ciljevima skupa, razvoju i izazovima, kao i o prioritetima evropske poštanske industrije. Zahvalila je “Pošti Srbije” na aktivnom učešću u Postevropi.

Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić istakao je da poštanske usluge ostaju ključne u savremenom društvu, uprkos napretku digitalizacije.

– Na svima nama je da razvoj savremenih tehnologija i elektronskih komunikacija, što bolje iskoristimo u primeni tradicionalnih i kreiranju novih poštanskih usluga, uz već postojeće moderne poštanske tehnologije – paketomate, automate, robote, kako bi održali poštansku delatnost u eri digitalizacije – rekao je ministar Ristić.

Istakao je važnost skupova međunarodnih i evropskih poštanskih organizacija, budući da su, kako je rekao, izazovi sa kojima su suočava poštanski sektor najveći u dugoj istoriji poslovanja.

– Uveren sam da će predstojeći skup iznedriti nove ideje koje će očuvati ovu veoma značajnu delatnost – zaključio je ministar Dejan Ristić.

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je:

– Danas je poštanska industrija daleko više od tradicionalnog slanja pisama i paketa. Ona je temelj digitalne transformacije i implementacije novih tehnologija, ali i ekonomskog razvoja. Digitalizacija, veštačka inteligencija i mašinsko učenje na neki novi način oblikuju našu privredu, ali i predstavljaju motore daljeg razvoja – rekla je ministarka Begović.

U tim oblastima, ministarka je istakla neophodnost uspostavljanja ravnoteže između razvoja i održivosti. Begović je istakla da Srbija prati trendove po pitanju veštačke inteligencije i podsetila da je naša država prva u jugoistočnoj Evropi 2019. donela strategiju njenog razvoja, a godinu dana kasnije osnovala i Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju.

Domaćin skupa: Zoran Anđelković, v.d. direktora JP “Pošta Srbije” Beograd

Domaćin skupa, v.d. direktora JP “Pošta Srbije” Zoran Anđelković govorio je o planovima da “Pošta Srbije” ide u korak sa najsavremenijim poštanskim upravama. Najavio je robotizaciju pet poštansko-logističkih centara do kraja godine, ne samo najvećih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u Kragujevcu i Kraljevu.

– Želimo da pomognemo našim radnicima u sortiranju pošiljaka – rekao je Anđelković. Poručio je da “Pošta Srbije” ima veliku podršku Vlade Srbije u organizacionim i planovima za tehničko-tehnološki razvoj.

– U “Pošti Srbije” zaposleno je 14.200 radnika, imamo 1.570 pošta, prisutni smo u 4.700 naselja. Jedini problem koji imamo jesu naši zaposleni na Kosovu i Metohiji koji su sprečeni da objavljaju svoj posao, da korisnicima isplate plate i penzije – rekao je Anđelković.

Anđelković je poželeo Generalnoj skupštini da da puni doprinos razvoju poštanskog saobraćaja, kao i razvoju saradnje i svih zemalja pojedinačno. Pozvao je prisutne da ponovo budu gosti Beograda na specijalizovanoj izložbi Expo 2027.

Putem video linka Skupštini se obratio Masahiko Metoki, generalni direktor Svetskog poštanskog saveza.

Učesnici 40. Generalne skupštine Postevrope u Beogradu

Generalna skupština Postevrope okuplja najviše predstavnike 55 javnih poštanskih operatora iz 53 države članice Postevrope, visoke predstavnike međunarodnih organizacija iz poštanske delatnosti i zvaničnike Republike Srbije, domaće i međunarodne goste.

U nastavku Postevrope, 17. oktobra, održava se Biznis forum na temu razvoja veštačke inteligencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here