EPA/Neil Hall
Kir Starmer

Britanski premijer i lider konzervativaca Riši Sunak priznao je poraz na jučerašnjim parlamentarnim izborima i čestitao lideru laburista Kiru Starmeru na pobedi.

– Laburistička partija je pobedila na ovim opštim izborima i pozvao sam Kira Starmera da mu čestitam na pobedi – rekao je on.

Sunak je naglasio da će se vlast promeniti mirno i preuzeo je odgovornost za poraz na izborima.

– Britanski narod je doneo otrežnjujuću odluku i ja preuzimam odgovornost za poraz. Za mnoge dobre, vredne kandidate konzervativaca koji su izgubili… žao mi je – dodao je odlazeći premijer.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci.

Prema anketama, Konzervativna partija Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Rojters.

Predsednik Laburističke partije Kir Starmer biće sledeći premijer Velike Britanije, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu.

Reformistička partija Velike Britanije Najdžela Faraža osvojila je prema izlaznim anketama 13 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta.

Građani su u četvrtak birali 650 poslanika u Donjem domu parlamenta, Domu komuna na mandat od pet godina. Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here