Porodici mesečno 150 evra više

0

Rast-obrazovanje-zajedništvo: Lideri nove vladajuće koalicije u Nemačkoj

"Rast-obrazovanje-zajedništvo" – tako glasi moto koalicionog sporazuma crno-žute koalicije, koji su prekjuče svečano potpisale tri vladajuće partije. Ali šta ovaj program, koga nazivaju jednim od najvećih poreskih reformi u istoriji Nemačke, konkretno donosi građanima, pojedincima, porodicama, firmama?
 

Novčana pomoć roditeljima

Pored već pomenutih promena kod "kinderfrajbetraga" i "kindergelda", trebalo bi da se na inicijativu CSU uvede novčana pomoć od 150 evra mesečno za roditelje koji svoju decu mlađu od tri godine čuvaju kod kuće. Sporno je još ostalo da li će to biti novac u gotovini (što traži CSU) ili tzv. bon za školovanje dece, što predlažu liberali.

Već od 1. januara iduće godine stupaju na snagu olakšice za poreske obveznike, nasledstva i firme u ukupnom iznosu od 21 milijardu evra godišnje. Najveći deo ovih rasterećenja, oko 14 milijardi, obezbedila je još prethodna vlast Unije i socijaldemokrata.
 

Sigurno je da su u tom paketu najvažnije olakšice za porodice. Za zaposlene sa decom će "kinderfajbetrag" biti podignut sa 6.024 na 7.008 evra. Mesečni "kindergeld" će biti povećan za 20 evra, što znači na 184 evra za prvo i drugo, 190 evra za treće i 215 evra za svako naredno dete.
 

Tako će u zavisnosti od bruto primanja poreske olakšice da donesu i do 150 evra više mesečno u kućni budžet. Prema prvim procenama, najviše koristi od ovih olakšica imaće porodice sa srednjim primanjima.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here