Poreznici vraćaju pare penzionerima

0

Tako će čak oko milion penzionera moći da računa, u nekim slučajevima i sa popriličnim iznosima jer su platili više poreza nego što je bilo potrebno. Međutim, biće i dosta onih koji će morati da doplaćuju.

Na jednom uzorku pokazano je da bi vraćanje poreza u proseku trebalo da iznosi oko 250 evra za godinu dana. Na drugoj strani, prosek doplate iznosiće oko 150 evra.

Za oko tri miliona penzionera u Nemačkoj predstoji u službama novo obračunavanje poreza. O ishodu ove naknadne provere penzioneri će biti obavešteni poštom.

 

Ništa ne preduzimati

– Pogođeni penzioneri ne moraju ništa sami da preduzimaju. Sve će se dešavati automatski. Problem je tamo gde su poreske odluke postale pravosnažne. Tu neće moći ništa da se promeni, izuzev ako u pitanju nije očigledna nepravilnost. Pod "očigledna nepravilnost" potpadaju svi slučajevi, gde je službenik poreske službe još pri obradi dokumenata jasno mogao da prepozna da je u pitanju greška, ali na to nije reagovao. Ovakvi slučajevi će biti pojedinačno provereni – rekao je Diter Ondraček, predsedavajući nemačkog Sindikata poreskih obveznika.

Pomenuti novac ipak neće stići za kupovinu božićnih poklona jer se vraćanje novca planira tek za početak iduće godine i to postepeno. Pozadina svega je 2005.

godine uvedeni zakon o oporezivanju prihoda prema starosnim kategorijama, koji je još milion penzionera obavezao na obračun poreza i predavanje poreskih prijava.

Tako su odjednom milioni uglavnom starijih građana, koji godinama nisu popunjavali ove komplikovane dokumente, mogli da biraju da, ili plate skupu pomoć poreskih savetodavaca pri popuni obrazaca ili da to učine sami. Veliki broj onih koji su se odlučili za ovu drugu varijantu, učinili su to pogrešno.
 

Najčešća greška koju su penzioneri činili je da su pogrešno upisali vrstu penzije koju dobijaju. Naime, na iznos takozvane državne penzije (geseclihe Rente) primenjuje se gotovo dvostruko manja poreska stopa nego na penziju koja se dobija od firme u kojoj je penzioner nekada radio (takozvana "Betribsrente"). Tako su svi oni koji su čitavu svoju penziju prijavili kao dobijenu od firme platili mnogo više poreza nego što je trebalo. Obrnuto, onima koji su svoju čitavu penziju pogrešno prikazali kao državnu, obračunat je manji iznos nego što je trebalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here