pixabay.com

Stopa nezaposlenosti je pala sa 4,3 na 4,2 odsto, objavila je američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Ekonomisti agencije Fektset su prognozirali 160.000 novih radnih mesta u avgustu i nezaposlenost od 4,2 odsto, tako da je rezultat malo zaostao za očekivanjima, navodi CNN, prenosi Tanjug.

U američkom građevinarstvu je u avgustu otvoreno 34.000 novih poslova, u zdravstvu 31.000, javnom sektoru 24.000 i oblast socijalne nege 13.000.

Veoma slabi rezulati izveštaja o poslovima u julu podstakao je strahove da se tržište rada urušava, što bi potencijalno dovelo do recesije američke privrede.

Avgustovski izvještaj je bio povoljniji, ali on i dalje ne pruža jasnu sliku u budućem razvoju ekonomije u SAD, zaključuje američka medijska kuća.

Predsednik SAD Džo Bajden izdao je zvaničnu izjavu u vezi sa avgustovskim izveštajem Biroa za statistiku rada.

Bajden je rekao da je otvoreno skoro 16 miliona novih radnih mesta, preduzeća ulažu u zemlju i milioni ljudi otvaraju mala preduzeća, što on vidi kao “postupke nade i poverenja”. Objasnio je da on i potpredsednica SAD Kamala Haris rade na poboljšanju uslova za srednju klasu i podršci američkim radnicima i preduzećima, prenosi agencija Baha.

– Posljednja stvar koju treba da uradimo je da se vratimo neuspešnoj ekonomiji koju su gurali republikanci u Kongresu – rekao je Bajden.

Bivši predsjednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ocenio je spiskove Biroa za statistiku rada za avgust kao “katastrofu”.

– Imali ste brojke koje su šokantne. Amerikanci rođeni ovde su izgubili 1,3 miliona poslova, dok su Amerikanci rođeni u inostranstvu mogli da preuzmu sve te poslove –  istakao je Tramp.

4 COMMENTS

  1. Srbija i Rusija, zajedno sa Kinezima i Madjarima, postaju financijske velesile. Ne znaju sta ce od bogatstva i blagostanja. A Amerika, jadna, zedna i gladna – zauvek propada. Ma oce li to biti bas tako?

  2. Dovoljno je da pogledate americke gradove, puteve, zeleznicu, metro, zdravstvo itd. pa uporedite sa kineskim, ruskim, madjarskim.. pa objasnite sami sebi u cemu je to amerika bolja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here