Petar Divac
ODLIČNI USLOVI ZA ŽIVOT: Mala Hana uživa

U srpska sela se, zahvaljujući državnom programu dodele bespovratnih sredstava za kupovinu kuće, vraćaju graja i žamor.

Ova akcija, koju sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, u prvoj nedelji jula obeležila je i svojevrstan jubilej, dodelu hiljadite seoske kuće s okućnicom. Nalazi se u selu Prigrevica, u opštini Apatin, ima 183 metra kvadratna i 5,4 ara okućnice, a za njenu kupovinu je odobreno 1,2 miliona dinara (oko 10 .000 evra) kako bi dvoje dvadesetogodišnjaka, Miloš i Ivana, dobili svoj krov nad glavom.

Da interesovanje građana ne jenjava, svedoči podatak Ministarstva za brigu o selu da je gotovo 500 zahteva u proceduri. Prema rečima ministra za brigu o selu Milana Krkobabića, ove impozantne brojke sve govore.

– Za godinu dana hiljadu kuća, broj kojim je sve rečeno, i utemeljenost programa i rešenost Vlade Srbije da ga realizuje, kao i dragoceno naučno i stručno znanje Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i ključna politička podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića izražena kroz njegovo opredeljenje da se u svakom trenutku kao država i društvo okrenemo selu i seljanima – naveo je Krkobabić.

Komisija je odobrila još 105 zahteva čime je za godinu dana dodeljen novac za kupovinu više od hiljadu napuštenih kuća u selima širom Srbije.

Početkom jula, rešeno je stambeno pitanje još 11 poljoprivrednika i poljoprivrednica, 20 samohranih roditelja i 74 porodice.

Proteklog proleća, u svoj dom se uselio mladi bračni par iz Šatrinaca, u opštini Irig, Norbert i Ivana Hajnal sa ćerkicama Hanom (3) i Leonom koja puni godinu dana. Bračni život su otpočeli u zajedničkom domaćinstvu sa svekrom i svekrvom, a Ivana za “Vesti” priča kako su stalno razmišljali o svom krovu nad glavom. Pošto suprug radi u Inđiji, mislili su da uzmu krediti i kupe stan u gradu. Međutim, konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće menja njihove planove.

– U Šatrincima inače nije bilo kuća na prodaju, a onda se ipak ispostavilo da postoji jedna i javili smo se na konkurs. Njena cena je bila u okviru bespovratnih sredstava, a pošto je stara, uložili smo u njeno renoviranje – priča nam Ivana kako su ostali u selu.

Što i ne bi, dodaje Ivana i navodi da je od Šatrinaca do Rume potrebno 15 minuta vožnje, do Inđije pola sata, a do Novog Sada 20 minuta.

– Brže mi iz Šatrinaca stignemo do vojvođanske prestonice nego neki Novosađanin do svog posla.

Novi dom koji je ovaj bračni par dobio od države ima 95 kvadrata i okućnicu od 30 ari. U dvorištu je sušionica za meso, u bašti su zasadili povrće za sopstvene potrebe, imaju nekoliko stabala voćki i zasada vinove loze. Njihova želja je da se bave etno-turizmom.

– Uslovi za život su ovde odlični. Vrtić, škola, sve nam je tu. Ova akcija je odlična, nemam reči da kažem koliko sam zahvalna ministru Krkobabiću i državi – ističe naša sagovornica.

Od Apatina do Vranja

Najveća kuća koja u julskoj etapi dobija nove stanare, nalazi se u opštini Žitište u selu Ravni Topolovac i košta 1,18 miliona dinara. Novi vlasnici će imati čak 282 metra kvadratna i dva ara okućnice.

Kuća s najvećom okućnicom od 50 ari je u selu Skupljen u opštini Vladimirci, a najpovoljnija kuća na selu od novoodobrenih zahteva je u selu Morović kod Šida, sa 40 metara kvadratnih i četiri ara placa, a košta 572.000 dinara.

Maksimalan iznos dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Kula, Bač, Trstenik, Knić… Opština Arilje u Zlatiborskom okrugu dobiće nove stanare u selu Bogojevići. Za jednu porodicu je spremno i selo Lopaš u opštini Trstenik, a na jugu Srbije oživeće seoske kuće u selu Šajnovac u opštini Doljevac i selu Tibužde u opštini Vranje.

Prazno 150.000 domova

U Srbiji, kaže statistika, ima oko 150.000 praznih i 50.000 potpuno napuštenih kuća. Za kupovinu seoskih kuća, Ministarstvo za brigu o selu do sada je već izdvojilo blizu 900 miliona dinara. Bilo je kuća gotovo tri puta jeftinijih od sume koja se daje u vidu bespovratnih sredstava, na šta je krajem aprila ukazao ministar Milan Krkobabić, navodeći primer da kuća u selu Torak u opštini Žitište od 64 kvadrata i sedam ari placa košta 399.000 dinara (blizu 3.400 evra).

Hiljadita kuća je u selu Prigrevica

Od države 10.000 evra

Država finansira kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do 1,2 milona dinara ili nešto više od 10.000 evra po objektu. Pravo da konkurišu imaju oni sa prebivalištem u Srbiji mlađi od 45 godina, bez nekretnine u vlasništvu, odnosno mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivrednici i poljoprivrednice. Kuća može da bude u svim naseljenim mestima, ali ne u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.