Ponovo ćemo marširati!

0

 

Predsednik RSL Viktorije, major-general Dejvid Meklaklan, potvrdio je da će organizacioni odbor razmatrati način održavanja naredne parade.

– Odbor će se sastati i analizirati šta se dogodilo, pa ćemo doneti odluku koja će se primenjivati na narednim proslavama ANZAK dana. Sigurno je da ćemo analizirati rutu kojom prolaze vojna vozila – istakao je Dejvid Meklaklan.

 

Apel policije

U međuvremenu, policija je apelovala na građane, koji poseduju video-snimak nezgode, ili su videli trenutak kada su povređeni vojni veterani da se jave službi Crime Stoppers na 1800 333 000.

 

 

 

 

I pored nesreće, predstavnici Udruženja boraca Cejlona (danas Šri Lanke) najavili su da će i naredne godine biti sa saveznicima u maršu. Predsednik Udružanja boraca iz Cejlona u Australiji, Arden Perkins, srećan je što udes nije bio koban. U ime povređenih zahvalio se svima koji su pritekli u pomoć njegovim saborcima.

– Niko ne može da snosi krivicu za ono što se dogodilo. Marširaćemo i sledeće godine! – najavio je Arden Perkins, čiji saborci u ANZAK maršu učestvuju već 33 godine.

 

 

 

Vojnici sa Cejlona, borili su na Galipolju.
– Imamo velike istorijske veze, zbog čega ozbiljno shvatamo ANZAK dan – dodao je Perkins.

 

Udarac s leđa

Među povređenima je bio i 85-godišnji Lionel Danijels iz Kizboroa. Bivši marketing-menadžer koji je služio kao vojni aviomehaničar RAF u Cejlonu tokom Drugog svetskog rata, prevezen je u bolnicu "Alfred" u stabilnom stanju sa povredama karličnog dela leđa.

– Kolona je stajala. Tata je stajao i čekao da nastave sa maršom, kada je, kako je ispričao, osetio da ga je nešto udarilo i oborilo na zemlju – rekao je sin Lester Danijels. – Bio je zbunjen i samo je pitao gde su mu prijatelji. Lionelova žena Karmen, sa kojom živi punih 55 godina u braku, o nezgodi je saznala gledajući televizijski prenos parade.

Saobraćajna policija Melburna započela je opsežnu istragu kako je vojni kamion "ševrolet blic" iz 1942. godine, iznenada razvio brzinu i udario u grupu veterana.

Vozač kamiona, Rasel Hjuz, zaljubljenik u vojna vozila i pridruženi član RSL-a, kaže da je pratio kolonu veterana kada je vozilo iz neobjašnjivih razloga, krenulo napred.

– Potpuno sam zbunjen, očajan sam – rekao je Hjuz. – Nešto se zaglavilo i nisam mogao za zaustavim vozilo. Ne mogu da objasnim šta se dogodilo – kazao je vidno potresen vozač.

Hjuz, inače vlasnik kamiona, kaže da je vozilo od 1998. svaka tri meseca odvozio na tehnički pregled.

– To jeste staro vozilo. Ali, kamion nije previše vožen i mislim da ranije nije bilo problema s njim – istakao je Hjuz.
 

 

Šok i neverica

Očevidac nezgode, Len Fernando, stajao je pored ograde kada je kamion u kome se nalazio njegov 90-godišnji otac Keni, iznenada ubrzao. Veteran britanske mornarice iz Hjuzdejla, sedeo je u prikolici kamiona, kada je pao sa klupe i povredio desno rame.
– Bio sam u šoku zbog onog što sam video, pošto smo bili u masi ljudi – kazao je Fernando.

 

– Troje ili četoro njegovih prijatelja palo je na zemlju, među njima i moj otac. Tata je bio potresen, ležao je na podu prikolice ne znajući šta se dogodilo – ispričao je sin veterana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here