ATAImages

Mi, kao Srbi, ponosimo se narodnim bićem i dušom iz koje smo potekli i slobodom koju smo osvojili i stekli, poručio je izaslanik predsednika Srbije i potpredsednik Vlade Miloš Vučević u Orašcu, na centralnoj ceremoniji povodom Dana državnosti.

On je istakao da mu je pripala čast da u ime Vučića građanima Srbije i svim Srbima, ma gde da žive, čestita Sretenje.

Vera u rod

– Ponosimo se što smo potomci onih koji su svetu pokazali da su sposobni da ostvare slobodu. I svaki put kada čujemo Srbija, ponosimo se, jer osećamo u venama koliko je besmrtnih predaka palo za ovu reč slobodu, ravnopravnost i pravdu koja se Srbija zove – poručio je on.

Vučević je naglasio da je lepota i veličina naše prošlosti osvedočena na Sretenje 1835, “kada smo stvarajući narodnu državu prvi u Evropi, Ustavom ukinuli ropstvo i feudalizam, napisali Ustav koji je do danas ostao simbol i demokratičnosti i kojim su proklamovana prava i slobode svih građana, nezavisnost sudstva, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i ravnopravnost svih bez obzira na veru i naciju”.

Vučević je ukazao da ličnost čoveka, njegovu sadašnjost i budućnost formira prošlost, kao putokaz kako će ići napred.

– Postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišiće i kroz organizam, nadahnjuje našu dušu, drži nas i vuče napred. To nešto, dragi prijatelji, jeste vera. Vera je sve. Vera u sebe i svoj rod. Vera u brata, u majku, u oca. Vera u Boga, u narod – rekao je Vučević.

Hrabrost i žrtva

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je istakao da su 1804. najviđeniji ljudi srpskog naroda donelu jednu od najvažnijih odluka u istoriji, da iz Orašca krenu u borbu za slobodu koju su generacije pre njih sanjale. Imali su, kaže, najuzvišeniji cilj, ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod i, hrabrošću i žrtvom. ostavili u nasleđe tu ideju i obavezu. Ova borba, ističe on, i danas traje. Dačić je podsetio je da je Srbija pod Milošem Obrenovićem bila među prvih 20-ak zemalja na svetu koja je donela moderni ustav, a prva u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam i ropstvo.

– Kao što su preci krenuli u bolju budućnost, krenimo i mi ka državnim i nacionalnim ciljevima, da bi naš narod i Srbiju postavili na mesto koje joj pripada uz napredak, mir i blagostanje. Prvi preduslov je jedinstvo srpskog naroda, ali i sloga koja nam je u ovim teškim geopolitičkim trenucima najpotrebnija, kako kažemo, samo sloga Srbina spasava. Najpotrebnija je i na KiM i u Srpskoj, i što se tiče položaja Srba u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji – poručio je Dačić.

Obeležavanju praznika prisustvovali su brojni ministri i drugi zvaničnici.

Čestitka predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima Srbije Dan državnosti – Sretenje.

– Srećan Dan državnosti. Živela Srbija! – napisao je Vučić na svom Instagram nalogu “avucic”.

Venac za heroje

Ministar za rad Nikola Selaković, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u Spomen knjigu, povodom obeležavanja Dana državnosti. Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

Zločini na KiM

Ivica Dačić je podsetio je da je položaj srpskog naroda u 19. veku bio težak i da je o stravičnim zločinima na KiM pisao i Viktor Igo, ističući da u srcu Evrope ubijaju jedan narod.

– Ponovo žele da ubiju mali narod pred očima sveta – rekao je i naglasio da Srbija zna šta da sačuva i kako da prođe kroz iskušenja pred njom.

Gugl bio s trobojkom

Internet pretraživač Gugl je povodom srpskog nacionalnog praznika svoju naslovnu stranu obojio bojama srpske zastave.

Klik na zastavu vodio je na stranicu na kojoj je pisalo da je Dan državnosti Srbije, a prikazan je vatromet u bojama zastave Srbije.