pixabay.com
Foto: Ilustracija

Katastrofalne posledice poplava u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu otklanjaće se nedeljama, a pričinjena šteta je nemerljiva i biće potrebno dugo vremena da se mnoge pogođene zajednice oporave od onoga što ih je zadesilo.

Pomoć desetinama hiljada onih koji su ostali bez krova nad glavom i bez celih imanja potrebnija je nego bilo kada. To su kao i uvek u ovako teškim situacijama prepoznali u Mitropoliji australijsko-novozelandskoj Srpske Pravoslavne Crkve.

Iz kancelarije episkopa Siluana upućen je poziv svim članovima srpske zajednice da se uključe u prikupljanje sredstava za ugrožene.

U svim hramovima SPC počela je humanitarna akcija koja će trajati naredne tri sedmice.

“S obzirom na katastrofalne poplave koje su pogodile delove Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, mi kao pravoslavni hrišćani treba da se i u toku ovoga Časnog posta setimo naših bližnjih koji su ostali bez svojih domova, bez svoje imovine, a nažalost, pojedini i bez svojih najmilijih; da prema svojim mogućnostima damo svoj prilog i tako projavimo bogopodobnu vrlinu ljubavi i milosrđa,” navodi se u pozivu objavljenom na fejsbuk stranici Mitropolije.

Sva prikupljena pomoć biće namenjena zajednicama koje su najviše stradale tokom višenedeljne prirodne katastrofe.

“Molimo verne da u našim svetim hramovima širom Australije, na poseban tas, koji će se organizovati za ovu svrhu, odvojite onoliko koliko vam mogućnosti dozvoljavaju i da na taj način pomognete stradalima. Prilog će se sakupljati naredne tri nedelje, nakon čega će se sav prikupljeni novac prema mogućnostima uručiti u ime srpske zajednice direktno onima koji su ugroženi. Neka Bog blagoslovi delo vaše ljubavi, a svim postradalima podari brz oporavak i svaku utehu,” piše u objavi iz Kancelarije episkopa australijsko-novozelandskog Siluana.

Humanost na delu

Mitropolija australijsko-novozelandska i njene parohije uvek su pružale ruku pomoći široj australijskoj zajednici u teškim trenucima.

Tokom katastrofalnih požara u leto 2019/2020. u saradnji sa Srpskim centrom Bonirig prikupljeno je 40.000 dolara koji su uručeni lokalnoj vatrogasnoj brigadi na jugozapadu Sidneja, koja je podnela velike žrtve u odbrani stanovništva i imovine od vatrene stihije.

Srpske crkve su i tokom mera zatvaranja zbog kovida zajedno sa srpskim humanitarcima prikupljale pomoć u hrani i drugim potrepštinama za starije članove zajednice, samohrane roditelje i trudnice, a organizovano je i na stotine akcija pomoći ljudima u nevolji, u matici i drugim zemljama u kojima živi srpski narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here