Vesti
Srčani bolesnik: Zumreta Ćatović

Iz daleke Amerike, odakle poslednjih meseci često dolaze donacije dobrotvora nevoljnicima u Raškoj oblasti, krajem avgusta stigla je još jedna vredna pomoć starima, bolesnima i siromašnima u ovom delu Srbije. Kao i mnogo puta ranije, radovali su se dugogodišnji štićenici našeg Humanitarnog mosta na Pešteru, Rogozni i okolini Tutina.

Usamljena baka

Iz okoline San Franciska, grada na obalama Tihog okeana, donaciju od 400 američkih dolara poslala je porodica Mustafić, poreklom sa severa Crne Gore, koja je sa po 100 dolara obradovala: usamljenu baku Hankiju Kurtanović iz okoline Tutina, teško bolesnu Zumretu Ćatović sa Peštera, nepokretnu Milicu Balović iz sela Kašalj na Rogozni i bolesnu Muratku Ramičević iz Kladnice kod Sjenice.

Starica Hankija Kurtanović živi sama na periferiji Tutina, nema nikakve prihode i preživljava zahvaljujući sevapu i dobrim ljudima. Naši čitaoci su joj više puta slali pomoć (poslednju početkom avgusta) koja joj je omogućila da se snabde lekovima i kupi ogrev, svojevremeno su joj adaptirali i utoplili brvnaru u kojoj živi i kupili najpotrebniji nameštaj, donaciju iz San Franciska, kaže, potrošiće u najbližoj apoteci i prodavnici u komšiluku gde hleb, mleko i druge namirnice često uzima na poček, povremeno joj pomažu i dobre komšije. Usamljena i bolesna Hankija puno se zahvaljuje porodici Mustafić, želi im dobro zdravlje i svaku sreću u životu u nadi da je dobrotvori iz dijaspore neće zaboraviti i da će joj i u narednim danima pomoći da kupi drva i na vreme se spremi za zimu.

Hankija Kurtanović

Spisak lekova

– Kao da vas je sam bog poslao da mi pomognete, evo ispred mene je pozamašan spisak lekova koje nisam mogla da kupim, brinula sam šta ću i kako ću dalje, posle ove donacije i namirnica koje sam dobila bolje se osećam – kaže teško bolesna i usamljena Zumreta Ćatović, dugogodišnji štićenik Humanitarnog mosta iz sela Kladnica u opštini Sjenica. Njeno srce radi sa 30 odsto kapaciteta, bolesna je i ne sme mnogo da se kreće, a i izuzetno siromašna, pa su sva njena nadanja okrenuta dijaspori, humanitarcu Hidu Muratoviću i dobrim ljudima.

Čitaoci “Vesti” i drugi dobrotvori svojevremeno su mi sagradili novu kuću, malu ali toplu i meni zlata vrednu, povremeno mi, kao sada porodica Mustafić, pošalju za brašno i lekove, hvala im do neba, bog neka ih bog čuva, sada mi je najveća briga ogrev, bliže se jesen i zima, samo za drva trebaće mi bar 600 evra, ponovo se nadam da će me spasti ljudska dobrota – priča Zumreta.

Donacija iz Amerike i svaka pomoć dobrotvora život znače i nepokretnoj i potpuno nemoćnoj Milici Balović iz sela Kašalj na Rogozni koja je, nakon teškog moždanog udara, trajno vezana za invalidska kolica. U bedi i sirotinji o njoj brine suprug Tihomir koji nema nikakva primanja i ne može ništa da radi, jer Milicu ni trenutak ne sme da ostavi samu. Pomoć porodice Mustafić potrošiće za lekove koji Milicu održavaju u životu.

Nemoćna: Milica Balović

Nemoćan sam da bilo šta učinim za bolji život moje porodice, zato nam je svaka pomoć zlata vredna – priča Tihomir Balović i nada se da će se javiti još neki dobrotvor i pomoći mu da plati struju, kupi ogrev i obezbedi namirnice i lekove za dugu i hladnu zimu.

I meni je donacija iz Amerike stigla u pravom trenutku, čini mi se da mi nikad nije bila potrebnija, kada je čovek bolestan i siromašan, svaka pomoć mu je zlata vredna, upravo spremam novac za ogrev, teško je obezbediti 500 evra od socijale koja je manja od 100 evra, jer sve što dobijem odmah potrošim za lekove – priča teško bolesna Muratka Ramičević iz Kladnice kod Sjenice, dugogodišnja štićenica Humanitarnog mosta “Vesti”.

Presrećna: Muratka Ramčević

Bolest uzima maha

Da nije bilo apela u “Vestima”, pomoći dobrih ljudi i čestih poseta humanitarca Hida Muratovića, ko zna da li bih još bila u životu, bolest uzima maha, a zima se približava, sve moje nade i dalje su uperene prema dijaspori i čitaocima “Vesti”, mnogo puta su me spasavali, bogu se molim da me se sete i da me ne zaborave – ističe Muratka.

Zabita sela

Sve četvoro nevoljnika i “dobitnika” pomoći iz Amerike, istovremeno je, od humanitarne organizacije “Ljudske sudbine”, dobilo i namirnice u vrednosti po 50 evra koje im je u zabita sela na Rogozni i Pešteru doneo i uručio poznati humanitarac i naš saradnik Hido Muratović. U vreme velike skupoće i nemaštine i ova pomoć im je zlata vredna.