EPA

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, Vladislav Teofil Bartoševski, izjavio je danas da Poljska treba da bude uključena u međunarodne rasprave o situaciji u Ukrajini, jer će Varšava sigurno biti ključni deo obnove zemlje.

Prema njegovim rečima, Poljska želi da se upozna sa tajnim aneksima “Plana pobede” Ukrajine i o tome će kontaktirati ukrajinsku stranu.

– Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova će sigurno razgovarati o ovom pitanju sa ukrajinskom stranom, jer ostajemo u stalnoj komunikaciji – rekao je Bartoševski i dodao da ne vidi mogućnost obnove Ukrajine bez učešća Poljske.

Komentarišući odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da se Poljska isključi iz razgovora o ratu njenog istočnog suseda, Bartoševski je rekao da se godinama unazad lider SAD stalno sastaje i razgovara o takvim pitanjima sa najjačim evropskim saveznicima Amerike – Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

– To je očigledno forma u kojoj je ovaj sastanak organizovao predsednik Bajden – rekao je Bartoševski.

On se takođe dotakao teme ukrajinskog “Plana pobede”, dokumenta o kojem je ukrajinski predsednik Zelenski nedavno govorio sa nekim od saveznika svoje zemlje.

Prema rečima Zelenskog, dokument je “dat onim zemljama koje posebno imaju sredstva da podrže Ukrajinu” na način predviđen planom.

Bartoševski je prokomentarisao činjenicu da je Poljska isključena sa liste zemalja koje su dobile informaciju o “Planu pobede”.

– Mi smo Ukrajini pružili vojnu pomoć na najvažniji način, jer kada je Nemačka pričala da će im poslati šlemove, mi smo im poslali 320 tenkova. Zato, naš doprinos je očigledno bio značajan, posebno na početku, kada je bio najpotrebniji – rekao je poljski zvaničnik i dodao da bi Varšava “trebalo da ima pristup ovom dokumentu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here