Printscreen/youtube
Dmitrij Poljanski

SAD nisu učinile ništa da oslobode Amerikanca Gonzala Liru, kojeg je držala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i koji je bio mučen, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri toj organizaciji Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN.

– Među proganjanima nisu samo ukrajinski državljani, već i stranci. Tako se, zahvaljujući popularnom američkom novinaru Takeru Karlsonu, juče saznalo da se u tamnicama SBU od jula nalazi američki državljanin, novinar Gonzalo Lira, koji je živeo u Harkovu i koji je otkrio istinu o režimu Zelenskog na svom blogu – rekao je Poljanski, prenose RIA Novosti.

On je naveo da američke vlasti nisu učinile ništa za njegovo oslobađanje i da potpuno ignorišu njegovu sudbinu, uprkos uzastopnim apelima njegovog oca.

Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson na društvenoj mreži X objavio je snimak sledeće epizode ​​svoje emisije, koja govori o Liri.

Novinar je video snimak propratio tekstom u kojem je ukazao da je Lira “od jula bio podvrgnut mučenju u ukrajinskom zatvoru zbog zločina ‘kritike’ Zelenskog”.

Zvaničnici Bajdenove administracije to odobravaju jer bi “želeli da primene iste standarde” u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Karlson.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Moskva poziva svetsku novinarsku zajednicu da se umeša u priču o padu Gonzala Lire u ruke ukrajinskih snaga bezbednosti i zahteva njegovo hitno oslobađanje.

Ona je podsetila da je bloger aktivno komentarisao događaje u Ukrajini iz njihovog epicentra, govoreći “bez rezova” o poreklu krize u zemlji, a takođe je primetila da ovo nije prvi put da je novinar nestao.

SBU tvrdi da je državljanin SAD i Čilea, bloger Gonzalo Lira, pokušao da pobegne od pravde, navodeći da mu je pritvor određen “u okviru zakona”, a suđenje je zakazano za 12. i 21. decembar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here