EPA-EFE
Valter Rozenkranc

Austrijski parlament je na svojoj konstitutivnoj sednici u četvrtak na funkciju predsednika parlamenta izabrao političara desno-populističke Slobodarske partije Austrije (FPO) Valtera Rozenkranca.

Za Rozenkranca je glasalo 100 od ukupno 162 poslanika u Nacionalnom savetu (Nationalrat), kako se u Austriji naziva parlament.

FPO je na izborima krajem septembra osvojio 28,85 posto glasova, ispred drugoplasirane Narodne partije Austrije (OVP) koju je biralo 26,3 posto birača. Na trećem mestu se sa 21,1 posto našla Socijaldemokratska partija Austrije (SPO).

Predsednik FPO Herbert Kikl je u raspravi koja je prethodila izboru predsednika parlamenta rekao kako se pri izboru ne treba voditi “parlamentarnim običajima”, već se radi o ispunjenju volje birača koji su na izborima poverenja ukazali FPO.

Bez Nehamerove preporuke

Predsednik OVP i aktuelni kancelar Karl Nehamer nije uoči glasanja poslanicima svoje Narodne partije preporučio za koga da glasaju.

Trenutni predsednik poslaničkog kluba narodnjaka August Veginger najavio je da će svoj glas dati kandidatu FPO kao najjače stranke u parlamentu.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen je pre nekoliko dana mandat za sastavljanje vlade poverio Nehameru, nakon što lider desničarskih slobodnjaka Kikl nije uspeo da pronađe koalicionog partnera.

O odluci Van der Belena da mandat ne poveri predsjedniku stranke koja je pobedila na izborima nego drugoplasiranoj stranci, raspravljalo se i na konstitutivnoj sednici parlamenta.

Kikl je rekao da su građani na izborima izrazili želju za promenom “kako u političkom, tako i u kadrovskom smislu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here