Poligamija u Parizu

0

 

Ovaj musliman, rođen u Alžiru, kasapin po struci, koji je francusko državljanstvo stekao 1999. ženidbom sa Francuskinjom, optužen je za ilegalnu poligamiju, a slučaj je izazvao široku debatu u francuskom društvu, koja je otvorila mnoga pitanja, pa i odnos prema muslimanima-imigrantima.

Slučaj je izbio u javnost neočekivano, kada se u petak njegova žena, 31-godišnja Francusknja, požalila javnosti da je kažnjena kao učesnik u saobraćaju pošto je vozila automobil sa tradicionalnom muslimanskom pokrivkom na glavi, što su predstavnici francuske policije i prekršajne sudije ocenile kao opasnost.

Njena žalba, o kojoj u francuskoj štampi ima sijaset verzija, došla je samo par dana pošto je vlada Francuske objavila plan o zabrani muslimanskih tradicionalnih pokrivki, burki ili nikaba, na ulicama, odnosno u javnom životu Francuske. Nacrt tog zakona trebalo bi da bude u parlamentu 19. maja, javile su agencije.

Tako je prozvana francuska administracija "začeprkala" slučaj i otkrila da Hebadž ima pet žena i da neke od njih primaju državne dotacije kao samohrane majke za njegovih 12 dece. O tome je javnost obavestio lično francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortfe.

Našavši se u žiži javnosti, Hebadž je uzvratio udarcem po francuskom ponosu, rekao je da ima samo jednu ženu, a druge su mu ljubavnice, "kao što je uobičajena praksa među Francuzima".

"Ako bi se zbog ljubavnica oduzimalo francusko državljanstvo, onda bi mnogi Francuzi ostali bez njega", rekao je on novinarima u gradu Nantu, gde inače živi.

On je naglasio da ima samo jednu venčanu ženu, zahvaljujući kojoj je stekao francusko državljanstvo, "što je sasvim legalno", kako je više puta istakao. Za ostale žene, čiji broj nije precizirao, rekao je da su mu ljubavnice. Pritom je podsetio da su ljubavnice godinama krili i neki visoki francuski državnici, kao na primer bivši predsednik Fransoa Miteran.

I advokat ovog naturalizovanog Francuza muslimanske vere Frank Bezek tvrdi da nema nikakvih osnova za optužbe za poligamiju.

Međutim, u toku je istraga da li je Hebadž sa "ljubavnicama" bio venčan pred imamom, bilo u Alžiru ili u Francuskoj, što mu ne bi stvorilo probleme ili je sklopio civilne brakove pred francuskim vlastima, što bi bilo ilegalno.

Koristeći ovaj slučaj kao primer, francuski ministar za imigraciju Erik Beson zatražio je pooštravanje kazni za bigamiste, naročito za poligamiste.
Francuski predsednik Nikola Sarkozi je, takođe, iskoristio situaciju da ponovo pozove da se u parlamentu usvoji zakon o zabrani tradicionalnih muslimanskih pokrivki za žene.

Sarkozi smatra da su pokrivene žene unižene kao ličnosti, jer islamski zakon zahteva da budu pokrivene, a zakoni i ustav Francuske garantuju slobodu veroispovesti. Francuski predsednik smatra da će zabrana pokrivki na ulicama njegove zemlje zapravo značiti direktnu primenu ustavnih sloboda.

Francuski muslimanski savet (CFCM) se protivi da muslimanske u Francuskoj nose burke, ali smatra da zabrana neće biti od koristi, već naprotiv.

Predstavnici CFCM su zatražili hitan sastanak u vladi da bi se požalili kako debata o burkama, predstojećoj zabrani i slučaju kasapina sa više žena samo nanaosi štetu ugledu muslimana u Francuskoj. Požalili su se i na par izolovanih slučajeva proteklog vikenda na jugu Francuske, gde su napadnute džamije i radnje muslimana.

U štampi su se pojavili i kritički komentari na račun predsednika Sarkozija da ovaj slučaj i debata koja se rasplamsava čine suprotno od proklamovane politike integrisanja imigranata u francusko društvo.

Prema jednoj anketi javnog mnjenja, objavljenoj u ponedeljak, sedam od 10 Francuza je za uvođenje zabrane burki i nikaba na ulicama Francuske.
U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska zajednica u Evropi.

Belgija je, takođe, pokrenula proceduru za zabranu nošenja muslimanskih pokrivki u javnom životu, ali je to prekinuo nedavni pad vlade u Briselu, tako da će Francuska moguće biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti takvu zabranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here