Policiji puca pancir-prsluk

0


Strukovno udruženje policije upozorilo je da novosadski policajci nemaju dovoljno zaštitnih prsluka, da je postojećim pancirima odavno istekao rok upotrebe ili su toliko mali da ne može da ih obuče nijedan policajac.
Tesni pancir prsluci su donacija Grada Novog Sada koja je stigla još 2009. Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije, kaže da je oprema katastrofalna.
– Kada su kupovani panciri, policajcima nisu uzimani konfekcijski brojevi, već je nasumično kupljeno nešto malo zaštitnih prsluka. Trebalo bi da nam ih daju po meri jer se mogu korigovati za svega jedan konfekcijski broj. Svako ko se malo približi policajcu shvati u koliko smo lošem položaju – kaže Ljubišić.
On objašnjava da pancir-prsluk košta do 1.000 evra i pita da li je to visoka cena za život i bezbednost policajca.
– Tužno je to što je, primera radi, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije koristio službeno vozilo svakog dana za dolazak i odlazak s posla i mesečno na to trošio oko 90.000 dinara. Za pojedince je bitnije voziti se u skupim kolima od života i bezbednosti policajaca – kaže Ljubišić.
Policajac koji nije hteo da se predstavi kaže da obuća i odeća nije menjana već sedam-osam godina. Cipele su im probušene, a ko želi da sačuva zdravlje kupuje ih od plate.
– I tim tesnim pancirima stepen zaštite je nizak i ne mogu da nas sačuvaju od metaka većeg kalibra. Šititovi koje nosimo na utakmice su dotrajali i lako pucaju, a šlemove nemamo – priča policajac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here