EPA-EFE/MICK TSIKAS
Nemile scene u Sidneju

Policija Novog Južnog Velsa objavila je da ima saznanja da se za narednu subotu u Sidneju priprema novi protest protiv državnih mera zaključavanja.

Kako je rekao komesar Mik Fuler “na internetu su uočene diskusije i informacije o mogućem protestu” i poručio svima koji planiraju da dođu na to okupljanje da će se suočiti sa izuzetno velikim prisustvom pripadnika službe javnog reda i mira.

Fuler je upozorio i da će se policija žestoko suprotstaviti onima koji se budu priključili ponovljenom protestu dok traju aktuelne mere uvedene radi suzbijanja virusa korona u najvećem gradu Australije.

– Želi da upozorim sve da će za eventualni protest biti spremne jake snage policije, koje će biti na terenu vrlo rano. Bićete uhapšeni i krivično gonjeni – oštro je poručio policijski komesar onima koji razmišljaju da ponovo demonstriraju na ulici protiv državnih mera.
Fuler je još naglasio da su i većinska javnost i politički vrh jasno rekli šta misle o tako sebičnom ponašanju i istakao da takvi postupci pojedinaca više neće biti tolerisani.

Prema njegovim rečima, jedinica od 22 inspektora danonoćno pregleda snimke i fotografije sa lica mesta kako bi identifikovala što veći broj učesnika nasilnog protesta. Za sada je uhapšeno 57 lica, protiv kojih su podignute optužnice, dok je izdato više od 100 novčanih kazni.

Komesar je, međutim, dodao da policija “nije bila u mogućnosti da slučaj prebaci na Vrhovni sud”, jer kako kaže, “nema organizatora protesta, već samo gomila anarhista promoviše ilegalni skup”.

– Specijalna jedinica će nastaviti istragu i uhvatićemo svakoga ko bude identifikovan da je učestvovao u protestu. Te osobe će biti ili uhapšene ili će im biti izdate kazne zbog njihovog ponašanja – kazao je Fuler.

On je takođe objavio da se policiji do sada javilo okko 10.000 građana sa informacijama, slikama i snimcima, koji mogu da pomognu policiji u istrazi i otkrivanju onih koji su kršili zdravstvene aredbe koje su na snazi.

– Ne radi se tu samo o neodobrenom protestu, već pre svega o opasnosti od delta varijante virusa kojoj su nas sve izložili oni koji su učestvovali na tom okupljanju. To neće biti tolerisano – rekao je komesar Policije NSW.

Umrle još dve osobe

Od posledica kovida u Sidneju su preminule još dve osobe. Ukupan broj žrtava ovog talasa virusa u Novom Južnom Velsu sada se uvećao na deset. Kako su objavili nadležni, preminuli su žena i muškarac u osamdesetim godinama.
Zzena je iz Pendl Hila gde se nedavno dogodilo okupljanje koje je dovelo do značajnog širenja zaraze, dok je preminuli muškarac bio na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Kembeltaunu na krajnjem jugozapadu Sidneja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here