Tanjug

Nastava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” je nastavljena nakon 19 dana od velike tragedije, 3. maja, kada je učenik škole Kosta K. (13) ubio osam đaka i čuvara, ranio još sedmoro, od kojih je jedna devojčica kasnije podlegla povredama.

Deca su u prepodnevnu smenu uglavnom dolazila sa roditeljima, a školsku zgradu je obezbeđivalo po šest policajaca u obe smene. Časovi su, prvog dana, bili skraćeni bez ocenjivanja i prozivanja.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete je rekla da će nastava za prepodnevnu smenu počinjati ujutru u osam, a za popodnevnu u 13 časova, kao i da su krenuli i učenici odeljenja VII-2 u koje je išao ubica i gde je najviše stradale dece. Objasnila je da, ako roditelji primete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, ne moraju da dođu u školu, jer bi to bilo “novo nasilje nad detetom”.

Kazala je da je važno da roditelji daju pisanu izjavu da dete ne dolazi i da se prati šta se dešava sa tim detetom. Važno je, kazala je Vukovićeva, da je tokom protekle nedelje više od 750 učenika bilo u školi, ali i oko 130 učenika koji su bili sa nastavnicima na aktivnostima koje se nisu odvijale u školi.

Međutim, deo roditelja, njih blizu 200, podnelo je inicijativu da se školska godina završi zaključno sa datumom 3. maj, kada je počinjen masakr i da škola postane neka vrsta spomen-zgrade.

Vukovićeva je objasnila da se nastava ne obavlja u delu gde je počinjeno masovno ubistvo, jer zgrada OŠ “Vladislav Ribnikar” ima dve veštački spojene zgrade. Za one koji ne žele da dolaze, kaže, bilo bi dobro da imaju onlajn nastavu.

– Ali informacije su takve da neki roditelji uopšte ne žele nastavu, žele prekid i završetak školske godine – rekla je Vukovićeva za RTS.

Komentarisala je i priču roditelja ubijene devojčice kako je posle tragedije angažovana žena psihijatar koja je deci puštala muziku i govorila im da se povežu sa ubijenim drugovima. Vukovićeva je rekla da su naknadno čuli da se to dogodilo i da je liste stručnjaka pravilo Ministarstvo zdravlja i da je ta doktorka na toj listi.

– Metoda koju ona zastupa kod nas nije priznata i nije nigde verifikovana kao nešto što treba da bude bilo gde, posebno ne u školi – kazala je ona.

Saslušanje majke ubice

Predmet o događaju 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” formiralo je prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti. Oni treba da utvrde da li u radnjama M. K. majke Koste K. ima elemenata krivičnog dela, zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Tužilaštvo je Policijskoj upravi Beograda uputilo zahtev za prikupljanje obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K.