B. Miličić
KRAJ IZVORA: Ikona Svete Petke Trnove

U Dubokovcu zeseoku Donjeg Klakara kod Broda na severu Republike Srpske molitveno je i narodnim vašarom obeležen pravoslavni praznik u čast prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznat i kao Sveta Petka Trnova.

U kapeli je ujutro obavljeno bogosluženje, a popodne su večernje služila tri sveštenika. Bogosluženjima je prisustvovao veliki broj vernika koji su došli sa svih strana, počev od raznih delova Republike Srpske i Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke i Švajcarske pa do Holandije. Za mnoge je ovo bilo pokloničko okupljanje i putovanje.

U kapeli i pored nje bogoslužili su sveštenici Darko Vukomanović iz Vinske, Jovan Tomić iz Liješća, Nenad Mitrić iz Pojezne u Derventi i kao gost sveštenik Nikola Janjušić iz Majevca kod Doboja.

Nekoliko stotina posetilaca sa svih strana prisustvovalo je jutarnjem i večernjem bogosluženju, a mnogi su iskoristili priliku da ponesu vodu sa izvora za koju se veruje da ima lekovita svojstva. Među onim koji su prvi put u Dubokovcu na Svetu Petku Trnovu je i sveštenik Nikola Janjušić iz Majevca.

– Došao sam ovde sa suprugom i detetom, a razlog je moje poznanstvo i prijateljstvo sa sveštenikom Darkom Vukomanovićem čijoj parohiji pripada i ovo bogoslužbeno mesto. Drago mi je da vidim ovde puno naroda koji i na ovaj način čuva svoju tradiciju – ističe sveštenik Janjušić.

Ovaj, za mnoge stanovnike opštine Brod i okoline, omiljeni praznik, bio je ujedno i mesto narodnog vašara u čast Sv. Petke Trnove. Iz godine u godinu raste broj posetilaca koji u Dubokovcu slave uoči ovog praznika, na sam dan pa i dan posle njega. Narodni vašari i slična masovna okupljanja ne mogu bez pečenja sa ražnja, hladnog pića, ali i svega onog što prati vašare, kao što su prodavci suvenira, igračaka, slatkiša i igraonice za decu. Svega toga bilo je i u Dubokovcu.

UZ VERNIKE: Sveštenici Nenad Mitrić i Nikola Janjušić
MOLITVA: Narod ispred kapele za vreme bogosluženja

Ikona se “preselila”

Verujući narod ovog dela Posavine je sve do izbijanja poslednjeg rata redovno je na Sv. Petku odlazio na pokloničko putovanje u slavonskobrodsko mesto Podvinje u Hrvatskoj. Tokom rata je svetilište u Podvinju srušeno do temelja a ikona Sv. Petke Trnove “preselila” se preko Save u Dubokovac kraj izvora hladne planinske vode iz Vučjaka. Kažu da se lik Sv. Petke Trnove ukazao jednoj starijoj meštanki Dubokovca što je bila najava njenog “preseljenja” iz Podvinja. Izgradnja kapele posvećene Sv. Petki počela je u decembru 2005. godine a u avgustu 2010. bilo je prvo molitveno okupljanje i to traje sve do ovih dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here