Pokajao se i paroh Žika Smederevac

0

Živorad Pavlović

Paroh podgorički takozvane crnogorske pravoslavne crkve Živorad Pavlović, zvani Žika Smederevac (pošto je rodom iz Smedereva), podneo je neopozivu ostavku i uputio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju pokajničko pismo u kojem moli za oprost jer je shvatio da ga je Bog kaznio zbog toga što je 15 godina služio raspopa Miraša Dedeića iliti samozvanog mitropolita CPC Mihaila.
Već neko vreme se spekulisalo da je Pavlović, koji je pre 15 godina skinuo mantiju Srpske pravoslavne crkve i prešao u raskolničku sektu koja je malo pre toga registrovana u policijskoj stanici na Cetinju kao "Crnogorska pravoslavna crkva", odlučio da se povuče iz zdravstvenih razloga. Juče je i zvanično potvrđeno da je on to učinio još u decembru prošle godine, a Mitropolija crnogorsko-primorska je obznanila da se on obratio molbom za oprost mitropolitu Amfilohiju.
Pavlović je 1999. godine napustio službu u eparhiji braničevskoj i pristupio CPC. Zbog toga je lišen svešteničkog čina i isključen iz crkve. Sad je, kako veli, shvatio da je "usled pomračenja uma", "napravio kardinalnu grešku" koja ga je koštala "duhovnog mira i slobode" i ugrozila njegovo večno spasenje. Stoga moli mitropolita Amfilohija da se za njega zauzme kod viših crkvenih vlasti SPC, e da bi mu se crkvena kazna ublažila i da bi mu se omogućio povratak u krilo "svete pravoslavne crkve"…
Za sada nije poznato da li će njegovoj molbi biti udovoljeno, a nema ni reakcija iz, kako je on naziva "takozvane vjerske zajednice CPC", koju je napustio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here