Privatna arhiva
Najbolje na starom kontinentu: Igračice Radničkog 1976. godine

Rukometašice Radničkog i košarkašice Crvene zvezde su ljubiteljima sporta priredile nezaboravne trenutke radosti. Zlatne godine igračica s Crvenog krsta bile su između 1970. i 1972. U tom periodu osvojile su 14 titula prvaka, 11 nacionalnih kupova, a na međunarodnoj sceni po tri Kupa šampiona i Kupa pobednika kupova. Ukupno – 31 trofej u 23 godine. Delo je to sjajne generacije koju je s klupe u početku predvodio legendarni trener Vinko Kandija, na čelu kluba bio je David Kalinić, uz pomoć tehnika Branka Kosovića i Borka Jelenića. Radnički je bio prava avangarda ženskog rukometa, temelj sjajne reprezentacije Jugoslavije.

Fenomen sa Crvenog krsta

Uz šest trofeja na međunarodnoj sceni, Radnički je izgubio četiri puta u finalu Kupa šampiona. U to vreme klub s Crvenog krsta bio je jedan od najjačih timova Evrope. Prvi Kup šampiona osvojen je 1976. godine. U finalu 4. aprila na Banjici, pred 3.000 gledalaca, Radnički je bio ubedljivo bolji od holandskog Mora Sifta (22:12). Rival se držao 15 minuta kad je bilo 5:4 za Radnički, a posle je sve bilo u znaku sjajnog beogradskog tima.

Boje tima s Crvenog krsta branile su: Jadranka Antić Veljković, Ljubica Bukurov, Marija Drenovac, Dušanka Lazarević, Zdenka Leutar, Vida Nenadić, Mira Radaković, Vesna Radović, Milenka Sladić Lukić, Živka Stevanović i Ivanka Šuprinović. Trener je bio Vinko Kandija.

Drugi Kup šampiona osvojen je četiri godine kasnije. U prvom finalnom susretu protiv Intera iz Bratislave bilo je na Banjici 23:10 i tada se već znao pobednik. Radnički je predvođen sjajnom Milankom Sladić, koja je postigla 14 golova, pobedio i u revanšu sa 22:19. Umesto Kandije, na klupi je bio Nikola Vučinić, takođe veliki trener.

Za Radnički su igrale: Vesna Radović, Slavica Đukić, Ivanka Vladanović, Milenka Sladić Lukić, Vesna Buđa, Svetlana Kitić, Hida Ibralić, Radmila Drljača, Dušanka Lazarević, Zdenka Leutar, Ljubinka Erdevički i Slavica Jeremić.

Poslednji, treći Kup šampiona, u vitrinama na Crvenom krstu završio je 1984. U finalu je pobeđen Bajer iz Leverkuzena sa 22:16 i 20:19. Pre toga su savladani Nilok iz Amsterdama sa 32:14 i 16:26, ATV iz Bazela sa 30:14 i 38:13 i u polufinalu Hipo Banka iz Beča, koju je vodio jedan od režisera uspeha Radničkog Vinko Kandija.

Slavlje u La Korunji

Beogradske pobednice su i košarkašice Crvene zvezde. U istoriji ovog kluba 1979. godina je ispisana zlatnim slovima. U La Korunji, 29. marta, Crvena zvezda je u finalu Kupa šampiona savladala BSE iz Budimepšte sa 97:62 i postala prvak Evrope! Do danas, to je najubedljivija pobeda u finalima za titulu šampiona Starog kontinenta.

Zvezda je u toj sezoni, za samo sedam dana, osvojila triplu krunu. Prvo su crveno-bele igračice osvojile evropski tron, odmah po povratku iz La Korunje, 3. aprila overile su titulu prvaka Jugoslavije da bi četiri dana kasnije u vitrine na Malom Kalemegdanu donele i Kup. Kapiten Vukica Mitić je za sedam dana podigla tri trofeja. Slavna generacija crveno-belih je te sezone u najelitnijem evropskom takmičenju rušila sve pred sobom. Najpre su ubedljivo zauzele prvo mesto u četvrtfinalnoj grupi A i to sa svih šest pobeda. U polufinalu su pobedile ekipu bugarskog Minjora iz Pernika.

U meču za trofej protiv BSE Zvezda je potpuno dominirala. Sjajne partije su pružile Jasmina Milosavljević i Zorica Đurković, koje su ubacile do 30 poena, skoro kao čitav mađarski tim. Zvezdu nije poremetio ni izlazak iz igre Sofije Pekić, koja je u 34. minutu zaradila petu ličnu grešku. Crveno-bele su, pred skoro 4.000 gledalaca, već na poluvremenu imale veliku prednost od 19 poena (47:28), a na kraju su slavile sa čak 35 poena razlike (97:62).

Trijumf za istoriju

U timu Radničkog, koji je osvojio treći Kup šampiona, bile su: Vesna Milićević, Stanica Gole, Emilija Erčić, Tanja Vujičić, Slavica Jeremić-Tomićević, Jasna Tmušić, Mirjana Đurica, Ljubinka Erdevički Janković, Zdenka Leutar Kazandžić, Marija Milićević, Slavica Đukić, Svetlana Kitić Dašić, Alenka Cuderman i Milijana Zarić. Trener je bio Milorad Milatović.

Poklekle u Sent Naziru

Crvena zvezda je 1981. godine ponovo stigla do finala Kupa evropskih šampiona. Međutim, Daugava iz Rige, u to vreme najjača evropska ekipa, bila je uspešnija od crveno-belih (83:65). Utakmica se igrala u Sent Naziru u Francuskoj.