Poginuo paraglajderista iz Loznice

0

 

Paraglajding nad Gučevom

 

Prema Lazićevim rečima, na osnovu uviđaja završenog u subotu veče, utvrđeno je da je Tursunović izgubio život na jugoistočnoj strani Gučeva, u krošnji bukve visoke oko 30 metara na koju je pao ubrzo posle otiskivanja sa uzletišta na toj planini.

 

Tursunović je uzleteo oko 12 sati, a sa njim u društvu, u drugoj letelici, bio je paraglajderista Darko Panić (22) iz Beograda.

 

Panić je rekao da je ubrzo posle poletanja primetio da je sam u vazduhu, a kasnije posle prizemljenja je uspeo da uoči stradalog kolegu visoko na drvetu, objasnio je sudija Lazić.

 

Čika Tursa

Predsednik Paraglajding kluba "Skaj" iz Loznice Vladimir Krasavčić je za Tanjug rekao da ga je "izuzetno potreslo saznanje da je njegov stariji kolega poslednji put u subotu uzleteo sa planine Gučevo".

"Čika Turso je bio divan drug, izvanredan čovek i izuzetno dobar, vrhunski pilot-paraglajder, koji zahvaljujući svojoj prirodi i velikom znanju, nikada, baš nikada nije bio spreman na bilo kakve rizike u tom sportu, a tako je učio i sve nas da postupamo,"rekao je Krasavčić.

 

On je rekao da su "loznički paraglajderisti, prvenstveno iz materijalnih razloga, upotrebljavali krila stara i po desetak godina", ali je naglasio da mu "nije poznato koje je krilo koristio Tursunović prilikom fatalnog leta".

Prema njegovim rečima, zbog neprostupačnog terena zatražena je pomoć MUP-a čiji helikopter zbog loših vremenskih uslova na području Gučeva nije mogao da bude poslat na lice mesta. Tursunovićevo telo uz pomoć vatrogasaca evakuisano je u petak tek oko 21:30 sati.

 

Učestvovalo je 12 članova službe za vanredne situacije, pripadnici policijske stanice u Loznici, vatrogasne službe i 3 člana spasilačke službe i obučeni alpinisti, bez kojih je bilo nemoguće popeti se do stradalog paraglajderiste na drvetu, na visini od 30 metara.

Željko Polić, pripadnik spasilačke ekipe, izjavio je da je proveo više od dva sata u krošnji drveta, pokušavajući da skine nastradalog. Međutim, kada je paraglajderista skinut sa drveta nije davao znake života.

Pripadnik vatrogasne spasilačke ekipe Kristoljub Kovačević je rekao da su korišćeni nadljudski napori u spasavanju, zbog veoma teških uslova.

Spasavanje su otežavali kiša i sneg, kao i nepristupačan teren i činjenica da je bila noć.

 

"Trebalo bi da i komisija civilnog vazduhoplovstva obavi uviđaj na licu mesta, kako bi se utvrdilo šta je uzrok Tursunovićevog pada ubrzo posle starta sa uobičjenog uzletišta paraglajderista, u čemu će pomoći i delovi letelice koji su ostali na drvetu", rekao je Lazić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here