Podsticaji saradnji dva naroda

0

Neki od osnivača "Oka": Dr Hans Georg Ruf, Peter Fajninger, Elvira Frana Fajninger i Bratislav Rakić

U osnivačkom aktu stoji da je cilj udruženja "produbljivanje saradnje srpskog i nemačkog naroda u oblasti kulture i umetnosti, jačanje njihovih veza i očuvanje jezika i pisma, posebno ćirilice". Ovo udruženje je kao jedan od važnih ciljeva postavilo i izdavanje dvojezičnog časopisa na srpskom i nemačkom jeziku.

 

Knjiga o gastarbajterima

Ovih dana u Minhenu i Štarnbergu, Nemcima i našim ljudima, Bratislav Rakić zajedno sa Margot Markvart predstavlja obimnu knjigu "39 godina za razmišljanje", kao svedočanstvo gastarbajterskog života, rada i kulturnog stvaralaštva ljudi iz bivše SFRJ. Knjiga je dokument jednog vremena, ali i deo istorije žitelja negdašnje Jugoslavije koji su u potrazi za boljim životom stigli u Nemačku.

Inicijator osnivanja "Oka" Bratislav Rakić danas kaže da je to zapravo bilo ozvaničenje njegovog višedecenijskog rada u oblasti poezije, književnosti i izdavaštva.

– Pokazalo se u praksi da se udruženje više uvažava kao partner u razgovorima s nemačkim institucijama i ustanovama u našem gradu, ali i šire.

 

Verujem da će "Oko" doprineti da se u narednom periodu ti kontakti i saradnja lakše ostvare i s Ministarstvom za dijasporu Vlade Republike Srbije, ali i a kulturnim institucijama u Republici Srpskoj.

 

Cilj nam je da "Oko" ojača i postane udruženje koje će vidno unaprediti kulturni život i zbližavati Srbe i Nemce jer su oni direktno uključeni u sve ovo – od ideje do realizacije. Sa nama je i jedan krug simpatizera, u prvom redu Nemaca. Posebno bih spomenuo Volfganga Rihtera s kojim sam sarađivao u časopisu "Most" i koji je prosto zaljubljen u ćirilicu. On čita i razume srpski, a voljan je da "Oko" prezentuje na portalu "Forum Augzburg" – kaže Rakić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here