Počast trećoj generaciji

0

Prvi skup: Miroljub Dimić, Nikola Grčić, Miroslav Antonijević, Kristina Grčić, Marta Dimić, Ružica Antonijević, Branko Cupać i Petar Čubrilo

 

"Svako od nas sigurno ima da ispriča zanimljivu priču", kaže Nikola Grčić, jedan od nosilaca inicijative i dodaje: "Dugo smo ovde, zaista dugo, a da barem nešto ne ostane zabeleženo. Ipak smo mi sada deo istorije jednog značajnog naroda".

Generacija koja je upravo navršila 50 godina, godinu više ili manje, predstavlja treći talas srpskog doseljeništva u Australiju. Prvi su činili imigranti koji su ovamo dolazili iz ekonomskih razloga.

 

Kontakt

Svi koji žele da učestvuju u proslavi ovog značajnog jubileja mogu da nazovu broj Miroslava Antonijevića (02) 9606 5428 ili broj Nikole Grčića (02) 9826 7579.

Sledi veći broj bivših boraca kraljevske vojske, odnosno četničkih jedinica koji su pristigli u drugoj polovini četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka. Njih je put, mahom, vodio iz evropskih logora, uključujući i nemačke. Po oslobođenju, radije su se opredelili za daleku i tuđu zemlju, nego da se vrate na kućni prag gde je došla vlast koju nisu prihvatali.

S kraja pedesetih godina i kasnije, dolazi Grčićeva generacija. Zajednička karakteristika većine njih jeste da nisu imali pasoše, a mnogi su bili i maloletni.

 

Noću su prelazili granicu, mahom slovenačku i austrijsku, a tamo su ih, ako su se dokopali, već čekali kampovi, pripremljeni za smeštaj političkih izbeglica.
 

"Dogovorili smo se da grupa koja se sastala bude inicijativni odbor proslave. Sada ćemo sakupljati imena i adrese ljudi koji žele da nam se priključe u obeležavanju", ističe Miroslav Antonijević kojeg smo zatekli na prvom dogovoru i zajedničkoj večeri u Srpskom klubu "Sveti Sava" u Hokston Parku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here