Pobedio državu zbog rupe na putu

0

Putujući u Srbiju iz nemačkog grada Erlangena, Aleksandar Ćirić je 30. novembra 2005. godine doživeo udes u kojem nije bilo povređenih, ali je nastala materijalna šteta. Njegov brat Dalibor Ćirić, vlasnik automobila "audi 6", tužio je zbog toga Javno preduzeće "Putevi Srbije" 14. decembra 2006. godine, a Opštinski sud u Novom Sadu je 17. oktobra ove godine presudio u njegovu korist i naložio ovom državnom preduzeću da plati nastalu štetu u iznosu od 173.091 dinar i 5.111,83 evra, kao i troškove parničnog postupka u iznosu 118.775 dinara.

 

Miodrag Ćirić

Zajedno sa Daliborom, u automobilu su bili Živadin Bajić (koji je u trenutku udesa vozio), brat Aleksandar i otac Miodrag. Događaj iz te noći pamtiće svi do kraja života. Posle puta kroz Nemačku, Austriju i Mađarsku, stigli su te kišne novembarske noći u Srbiju.

 

 

Posle prelaska granice na Horgošu, već na prvom kilometru doživeli su gotovo neverovatan udes zbog tuđe aljkavosti.

 

Auto je upao u rupu na putu dubine 30 centimetara i dužine 2,5 metra, koja je bila ispunjena vodom. Mesto gde se nalazila ta rupa bilo je neobeleženo, a nije bilo ni znaka koji bi upozoravao vozače na oprez zbog radova na putu. Posle dvadesetak metara auto je stao, jer je iz motora naglo iscurelo ulje zbog oštećenja bloka motora.

Država priznaje greh

Iako se činilo da je pojedinac u sporu sa državom u "nemogućoj misiji" dolaska do pravde, ipak se dogodilo nešto što Miodrag Ćirić posmatra na svoj način.
– Ova presuda u našu korist govori da su zaista prošlost nekadašnja vremena kada se nije smelo ni pomisliti na spor sa državom, pogotovo mi u dijaspori smo bili tu u podređenom položaju. Pokazalo se ipak da ima pravde, sudova, sudija i advokata koji objektivno donose odluke i štite pravdu – kaže zadovoljan Miodrag Ćirić posle skoro četiri godine od saobraćajne nezgode u Srbiji.

– Pozvali smo policiju iz Kanjiže koja je napravila zapisnik, uzela izjave vozača i nas kao svedoka, fotografisala sve što je bilo važno i zatražili smo šlep službu da preveze auto do ovlašćenog servisa u Beogradu. Mi smo se u Beogradu smestili u hotel i tamo čekali da nam osposobe auto za nastavak putovanja. Za sve nastale troškove skupljali smo račune, a po povratku u Nemačku moj sin je nastavio da popravlja auto – navodi Miodrag Ćirić.

Kada su Ćirići sakupili račune, presavili su tabak i 14. decembra 2006. godine tužili JP "Putevi Srbije" tražeći da im izmiri troškove. Uz pomoć jedne advokatske kancelarije iz Novog Sada i argumenata koji su uredno navedeni u tužbi, pravda je zadovoljena. Tužena strana, JP "Putevi Srbije", pokušala je najpre da krivicu i odgovornost prebaci na druge ("Voj-put" iz Subotice) ili bar da je podeli. Sud to nije uvažio, pa je presudio u korist Dalibora Ćirića iz Erlangena.

 

 

Pouka zemljacima

– Znam da se našim ljudima iz dijaspore u saobraćaju svašta događalo u Srbiji i da je malo ko od njih rešio da potraži pravdu, pogotovo za neke manje štete. Naš primer je dokaz da se stanje u pravosuđu u otadžbini bitno promenilo u odnosu na neka ranija vremena. Ako si u pravu i imaš dokaze, nema razloga da ne tražiš naknadu štete koju si pretrpeo zbog nečijeg nemara i nerada. Ova presuda mogla bi kod mnogih naših ljudi u dijaspori da promeni mnogo toga – veruje Miodrag Ćirić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here