Tanjug/AP

Srbija je otpočela proceduru za vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Da bi do sednice došlo, treba devet glasova, a računa se na dva sigurna. Jedan za od Kine, čiji ambasador u Beogradu Li Ming kaže da pitanje KiM treba rešavati bez dvostrukih standarda i u okviru Rezolucije 1244 SB UN.

Bez dvostrukih standarda

– Razumemo zabrinutost Srbije u vezi sa KiM i cenimo pozitivne napore u traženju političkog rešenja koje je tačka rizika za Balkan i Evropu. Političko rešenje i stabilnost na KiM su u interesu svih i zahtevaju stalne napore. U okviru Rezolucije 1244 SB UN bi trebalo doći do obostrano prihvatljivog rešenja kroz dijalog i konsultacije i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ne treba da bude dvostrukih standarda – kazao je Li Ming.

Ovog meseca, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, u SB UN predsedava Gvajana, koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova. Srbija će se, kaže, boriti da dobije potrebnu većinu glasova da bi ta sednica bila održana.

– Tražimo je vanredno zasedanje, jer postupcima, eskalatornim nasiljem, iz dana u dan, Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na KiM. To pravno u konvencijama stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe uslovima u kojim ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije – kaže on.

Da će se održati sednica SB UN, nada se članica pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Danijela Vujičić.

Narod u getu

– Verujem da će preovladati razum, vidimo zabrinutost dela međunarodne zajednice zbog Kurtijeve politike ka etnički čistom Kosovu. Bitno je da svet pogleda da u 21. veku narod u Evropi živi u getu. Nadam se realnom rešenju za srpsku zajednicu – kaže ona. Misija OEBS na KiM je na mreži Iks saopštila da je od suštinskog značaja da se prava kosovskih Srba u potpunosti poštuju. Smatraju da će uredba o zabrani dinara imati ozbiljne posledice, posebno po one koji primaju uplate u dinarima, kao i da se zatvaranjem ustanova za socijalne ili zdravstvene usluge članovima nevećinskih zajednica rizikuje negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem pristupa osnovnim uslugama.

Na anemičnim saopštenjima, međunarodnoj zajednici zamera potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

– Srbe na KiM najviše plaši ćutanje međunarodne zajednice.

Anemična saopštenja koje čujemo svakog dana su, po pravilu, pratioci loših odluka Kurtija protiv nas. Slična su bila kad su onemogućili Srbima vakcine protiv korone, glasanje na izborima i reforendumu. Ista su bila ona u kojima je navodno izražena zabrinutost, ali Srbi od toga nisu imali ništa – konstatovao je Simić.

Oslobođen Zlatan Arsić

Sudsko veće osnovng suda u Prištini donelo je odluku o oslobađanju Zlatana Arsića iz Ajnovca optužbe za navodni ratni zločin što je prvi slučaj oslobađanja nekog Srbina krivice za to delo. Njegov advokat Vasilije Arsić je rekao da je Zlatan Arsić bio 11 meseci u zatvoru i naveo da nijedan dokaz nije ukazivao da je počinio ratni zločin. On je uhapšen na punktu Bela zemlja, a optužnica je podignuta zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Kosovskoj Kamenici. Inače, od 2003. je bio u novoformiranoj policijskoj službi na KiM, a 2017. je dobio policijski orden.

Raseljeni otpočeli blokade

Raseljeni Srbi sa KiM su u podne blokirali puteve kod mesta Rudare, na pola puta između administrativnog prelaza Merdare i Prokuplja, zbog, kako su rekli, “terora i zuluma” politike Kurtija prema srpskom narodu na KiM. Udruženja raseljenih Srba su najavila blokade svakog ponedeljka od 12 do 15 časova, do prestanka terora nad Srbima na KiM. Kažu, nepodnošljivo je i blizu sukoba sa nesagledivim posledicama, a od šefa države i Vlade traže da upute dopis međunarodnim organizacijama, da se zaustave teror i hapšenje nevinih Srba.

Najteži dani

Igor Simić je rekao da Srbi na KiM, zbog odluka Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, preživljavaju najteže dane od 1999. Očigledno, kaže, Kurti želi da završi srpsko pitanje na KiM bez ispaljenog metka.

– Da učini život nemogućim za Srbe kako severno, tako i južno, da onemogući život, isplatu ličnih dohodaka i da ih spreči da opstanu na vekovnim ognjištima – rekao je za TV Pink.