Po lek i u drogeriju!

0

Izmena švajcarskog zakona o medikamentima donosi novine za pacijente, lekare, trgovinu, industriju, pa čak i poljoprivrednike i mnoge druge. Kad je reč o pacijentima, revizija zakona poboljšava pristup sigurnim lekovima, pri čemu se precizira njihova verifikacija, bolje organizuje nadzor, a informacije čine dostupnijim.
Pacijenti će profitirati i od novih ovlašćenja apoteka, koji će određene lekove na recept smeti da prepišu i u sopstvenoj režiji. Na primer, za lekove protiv bolova, smirivanje upala i slično – dakle, u slučajevima kada medicinska dijagnoza nije potrebna, neće biti neophodan odlazak kod lekara. Liberalizacija ide korak dalje, tako da će lekovi za koje ne treba recept ubuduće biti dostupni i u drogerijama, a određeni lekovi i u maloprodaji.
Nova receptna obaveza za lekare čini kupovinu leka jednostavnijom. Pošto će ubuduće lekari morati da napišu recept čak i u slučaju kada se lek dobija u ordinaciji, pacijentima se ostavlja mogućnost izbora da lek kupe gde to oni žele.
Različiti medikamenti bi od strane Svismedika bili odobreni u pojednostavljenoj proceduri. Pored biljnih lekova, tu su i oni koji su dozvoljeni u EU i EFTA zoni, tradicionalna sredstva i medikamenti koji su više od 15 godina u nekom kantonu u prodaji. Kada se lekovi naručuju pouzećem, internet-apoteke će morati da dobiju recept pre porudžbine.
Još jedan cilj revizije jeste podsticaj inovacijama. Nacionalni savet je uveo ekskluzivnost od 10 godina za lekove specijalno za decu od 12 godina u borbi protiv retkih bolesti. Levičari su se tome protivili jer se u Americi pokazalo da je takva ekskluzivnost dovela do jakog povećanja cena, ali je njihov otpor ostao bez uspeha.
Kod mera protiv sukoba interesa u medicinskoj profesiji, SP je isto tako doživela neuspeh. Nacionalni savet će novoodobrene mere da proširi na sva zdravstvena sredstva, dakle i na ona za koja nije potrebno posedovati recept, zatim protetička pomagala ili medicinske proizvode. Istovremeno, on je odredio izuzetke: manje socijalne prednosti, podrška za istraživanje, a naročito uobičajene kompenzacije pri porudžbi i liferovanju lekova treba da ostanu dozvoljene. Prema mišljenju SP, tako postoji i dalje da opasnost da lekar može svoje interese da ostvaruje preko pacijenata, ali Nacionalni savet nije imao tih bojazni.

 

Poraz levičara
Težak poraz su doživeli levičari i Zeleni vezano za antibiotike. Nacionalni savet je dao mogućnost Bundesratu da preduzme mere za smanjenje upotrebe antibiotika u veterinarskoj medicini. To je izazvalo nezadovoljstvo sindikata poljoprivrednika, koji su tražili da budu konsultovani pre uvođenja ovih mera.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here