Tanjug

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas opozicione stranke u Hrvatskom saboru da razmisle, “mućnu svojom glavom”, kako će glasati o učestvovanju hrvatskih vojnika u misiji NATO-a NSATU jer je to, naglasio je, odluka o tome gde vide Hrvatsku – na Zapadu ili na Istoku.

U izjavi novinarima posle sednice predsjedništva HDZ-a, prve nakon što je ono prošireno sa 10 na 21 člana, Plenković se osvrnuo na postupke i stavove predsednika Zorana Milanovića vezane uz misiju NATO za bezbednosnu i podršku obuke Ukrajini (NSATU) .

Milanović je odbio da potpiše saglasnost za tu misiju, zbog čega odluku mora doneti Sabor dvotrećinskom većinom.

– Apelujem na opozicione političke stranke, neka dobro mućnu svojom glavom gde oni kao ljudi izabrani od hrvatskog naroda u 2024, kad smo 15 godina u NATO-u i 11 i nešto godina u EU, Šengenu, evru, imamo partnerstva sa zapadnim zemljama, gde oni to vide Hrvatsku, u kom društvu, u kojoj ekipi – rekao je Plenković.

Milanović – “korisni ruski idiot”

Ko to ne želi, dodao je Plenković, nego želi da njegovom glavom razmišlja Milanović, “e taj ima ozbiljan politički problem”.

Vlada se tu, istakao je, ponaša onako kako su se ponašale sve hrvatske vlade i sazivi Sabora, pa i raniji predsednici, dok Milanović, ponovio je, “iz nama nepoznatih razloga, ili vodi politiku korisnog ruskog idiota, ili nekog ko ima nekakav afektivan odnos prema Rusiji kao agresoru protiv Ukrajine, ili ima neki motiv da to radi”.

Posledice Milanovićeve politike, smatra Plenković, razorne su za hrvatsku međunarodnu reputaciju, pa je poručio da će na predsedničkim izborima građani birati žele li nekog “ko će nas i dalje držati na Zapad EU i NATO, a to je Dragan Primorac kojeg podržava HDZ, ili će dati glas nekom ko dokazano ruši temelje hrvatske demokratije i našeg pravnog poretka i stavlja nas pod ruske skute”.

Ponovio je da Hrvatska nema nikakve koristi od takve Milanovićeve politike, već Rusija, da kaže “aha, imamo mi još jednog tamo koji peva našu pjesmicu. E njima da. To je suština. Kako to ne vidimo?”, zapitao se Plenković.

To što je načelniku Glavnog stožera dva puta zabranio da dođe pred saborski odbor, ocenio je ponižavanjem svih hrvatskih vojnika. Milanović je, rekao je, današnjim poniženjem po drugi put zaredom načelnika Glavnog stožera ponizio sve pripadnike Oružanih snaga, jer Tihomir Kundid predstavlja celu Hrvatsku vojsku i “onda je to udar na sve njih”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here