Tanjug
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je danas da Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namernu politiku podele unutar te zemlje. 

– Ta rezolucija šalje namernu, svesnu politiku podele unutar Crne Gore, a još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusedskim odnosima – rekao je Plenković na Dubrovnik forumu, prenosi Hina.

Premijer je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju “a da se nikad dosad nije bavila tom temom” i da je ona usvojena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, “pod instrumentalizacijom jedne druge države u regionu”.

Plenković je poručio da će Hrvatska preduzeti mere koje smatra primerenima za ovakve, kako je naveo, poteze “instrumentalizacije parlamentarne većine” s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

– Umesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam decenija – zaključio je premijer Hrvatske, ističući da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju voditi računa o dobrosusedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Za rezoluciju su glasala 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv.

Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu.

1 COMMENT

  1. Ma kakve odnose vi spominjete?
    Vi hrati narušavate odnose sa srbijom i RS-skom
    od postanja pa šta,vi ste to navikli provocirat druge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here