Platu dobili u paštetama

0

 

"Ne samo da sam 30. aprila dobio karton sa 45 pašteta nego im je već istekao rok trajanja. Međutim, ne brinem se jer sam vakcinisan od tetanusa, a većinu sam podelio komšijama koji imaju pse", kazao je jedan radnik "Gramata", koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, pokazujući čajnu paštetu kojoj je rok trajanja istekao 4. maja.

 

Neki od radnika nisu imali sreće kao ovaj njihov kolega, koji je imao četiri dana da pojede karton pašteta. Oni su naime ostali šokirani kada su 30. aprila videli da je nekim njihovim paštetama već istekao rok trajanja.

 

"Gramat" je podelio ukupno 171 paket pašteta, dakle nijedan radnik nije ostao bez mesnog namaza. I članovi uprave osladili su se sa 37 paketa.

 

"U vezi sa situacijom u kojoj se ‘Gramat’ našao, a vezano za višak komada koji se nikako drugačije nije mogao rešiti, doneta je odluka o podeli pašteta (45 komada) svakom zaposlenom. Iznos od 50 kuna (oko četiri evra) za iznos pašteta biće knjižen sa bona. Uprava apeluje na razumevanje zaposlenih i na njihovu pomoć firmi na ovaj način, s obzirom na celokupnu situaciju oko nas", piše u e-mailu koji je uprava poslala svakom zaposlenom.

 

Radnici "Gramata" ranije su otprilike 15 odsto plate dobijali u bonovima dok se ta brojka za vreme krize popela na 25 posto.

 

"Možda će nam sledeću platu isplatiti u ekserima. Znam da je firma u problemima, ali se pitam gde gazde samo nalaze inspiraciju za ovakve poteze. Možda zatražim povišicu plate u paštetama", našalio se radnik koji se pita kako će na sve reagovati država s obzirom na plaćanje doprinosa.

 

Sličnih je primera već bilo. Jedna je firma u papirnoj konfekciji nedavno radnicima podelila po 40 jaja, koje je kao jedinu opciju za podmirenje svog duga poslala firma-partner.

 

Tekstilci su u Čakovcu, i to ne jednom, umesto dela plate dobili bon za "Konzum" ili neki drugi maloprodajni lanac, kaže Svjetlana Šokčević iz Samostalnog sindikata tekstila, kože i gume.

Sindikalci pamte i tone testenine kojom je u nekom građevinskom poduzeću poslodavac plaćao radnike, piše "Večernji list".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here