Youtube/James Hoffmann
Čaša za kafu za poneti

Zapadna Australija je krajem prošle nedelje odlučila da zabrani šolje za kafu za jednokratnu upotrebu, ukoliko ne mogu da se kompostiraju, i time je postala prva australijska država koja je donela ovu odluku. Sem toga, preduzećima koja se ne povinuju ovim odredbama zaprećeno je visokim kaznama.

Ukoliko neko bude kršio nova ograničenja vlasti u Zapadnoj Australiji su predvideli kaznu do 5.000 dolara za pojedince ili 25.000 dolara za preduzeća.

Umesto plastičnih, kafići mogu da koriste kartonske šolje, koje mogu da se kompostiraju, i one su isključene iz zabrane, ili da se kupci podstiču da donesu sopstvene šolje, objasnio je ministar životne sredine Zapadne Australije Ris Vitbi.

– Ovo je odličan potez za životnu sredinu, jer znamo da plastika opstaje u životnoj sredini decenijama – rekao je ministar novinarima.

Inače, promena je deo šireg napora vlade Zapadne Australije da smanji rasprostranjenost plastike za jednokratnu upotrebu u privredi.

U državi su zabranjene i plastične posude za hranu za jednokratnu upotrebu bez poklopca, kao što su poslužavnici za suši i kutije za hranu poznate kao ’bento’.

Zabrana nekoliko artikala, uključujući mikro perli i pamučnih štapića za uši, stupila je na snagu 2023. godine, dok će od septembra biti zabranjena prodaja plastičnih kesa za proizvode i kontejnera za poneti sa poklopcima.

Ova promena je usledila nakon 12-mesečnog procesa konsultacija sa preduzećima, za koje državna vlada kaže da u velikoj meri podržavaju promene i da već koriste ekološki prihvatljive alternative plastici za jednokratnu upotrebu.

Prema rečima ministra Vitbia sve je u obrazovanju stanovništva. Ujedno su vlasti dozvolile kafićima, koji možda imaju stare zalihe šoljica za kafu, a koje ne mogu da se kompostiraju, da ih prodaju.

Dok se Južna Australija obavezala da ukloni šolje iz prodaje u septembru, napredak je sporiji u naseljenijim državama, a Novi Južni Vels i Viktorija su među jurisdikcijama koje tek treba da se obavežu na zabranu.

Milijarda plastičnog smeća

Najnovije zabrane došle su na Dan čišćenja Australije, koji je bio u nedelju, 3. marta, i koji je podstakao brojne volontere da uklone plastične šolje za kafu iz parkova i vodenih puteva.

Tokom finansijske 2023. godine, volonterske grupe su očistile skoro 13.000 šoljica za kafu za poneti, stavljajući ih u prvih deset najčešćih pronađenih komada smeća.

Ministar Vitbi je rekao da će više od milijardu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, uključujući više od 154 miliona šoljica za kafu neće dospeti na deponiju, zahvaljujući novoj odluci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here