Printscreen

Terorista Miloš Žujović, koji je samostrelom napao žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu, planirao je ovaj napad, koji ima islamistički motiv, što dokazuje njegov “testament”, koji se deli na islamističkim mrežama, ističe ekspert za ekstremni islamizam Irfan Peci.

Peci je “Vestima” dostavio video testament na koji je naišao na islamističkim mrežama, a na njemu se vidi Žujović koji je promenom vere uzeo ime Salahudin.

Poziv na džihad

– Radikalne vehabije u Srbiji i u Bosni slave teroristički napad i “Salahudina” kao sehida i heroja. Na snimku piše “Salahudin neka ga Alah prihvati kao sehida” – objasnio je on.

Taj snimak je, kaže Peci, njegov testament koji dokazuje da je napad bio planiran i da je Žujović imao nameru da u njemu pogine, da bi bio sehid, odnosno mučenik.

– Njegov cilj je bio i da motiviše druge na ovavak napad. Samo u Novom Pazaru sam otkrio mrežu od oko 30 ljudi koji su otvoreno širili video snimke ISIS i pozivali na džihad. Oni su takođe povezani sa radikalnim muslimanima na Kosovu, u Bosni i Severnoj Makedoniji – rekao je Peci.

On je ističe da se sada Srbija nalazi u veoma opasnoj fazi jer su druge radikalne vehabije koje nisu poznavale Salahudina i nisu deo njegove mreže, motivisane njegovim napadom i da ga imitiraju i tako stvaraju paniku u Srbiji. Naš sagovornik navodi da je ovaj testament iste večeri objavio drugi radikalni vehabija uz komentar “Da Alah primi sehida”.

Sa suprugom teroriste Besom Žujović je na zahtev Srbije, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, crnogorska policija obavila razgovor i njenim iskazom je potvrđeno da se radi o terorističkom aktu.

Poruke supruzi

– Policija u Crnoj Gori joj je oduzela telefon i videćemo da li je sve tačno to što smo čuli kada nam stigne na veštačenje. Teroristički čin se desio oko 11 časova, a ona je rekla da je bila u Plavu sa sinom i da je oko 11.15 videla da joj je na Vocapu stigla video poruka koja joj je upućena oko 10.50 časova. Ispričala je da je kada je otvorila poruku videla da je Miloš u gradskom autobusu i da peva, kako joj se činilo na ruskom jeziku i da u poruci govori da ga taj autobus vozi u dženet, odnosno u raj, prepričao je Dačić.

Ona je, kaže, ispričala da su joj nakon ovog snimka stigle još dve video poruke koje je otvorila i čijim sadržajem se iznenadila, a u njima se pominjiu Izraelci kako ubijaju muslimane. Navela je da se uzbudila zbog takvih poruka, da ga je zvala, ali da se on nije javljao i da je kasnije na televiziji videla šta je bilo.

– Time se definitivno stavlja tačka na rasprave oko toga šta su bili motivi. Ovde se jasno vidi da je u pitanju teroristički akt, jer se javlja supruzi iz autobusa i kaže da ga vozi u dženet. Time se na neki način oprašta od života, to je njegova oproštajna poruka supruzi – rekao je Dačić.

Bez milosti

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je rekla da neće biti milosti prema teroristima i terorizmu, kao i da je Srbija danas jedna od najbezbednijih zemalja na evropskom kontinentu i svetu.

– Ranjeni policajac Miloš Jevremović je pokazao neverovatan profesionalizam na koji treba da bude ponosan MUP i cela Srbija.

Uradio je ono što mu je posao, branio je Ambasadu, a tek onda se postarao za sebe na najprofesionalniji način – istakla je Brnabićeva i dodala da su pripadnici naših službi bezbednosti neverovatno obučeni, što je na ponos Srbije.

Odgovor na kritike

Ivica Dačić je pozvao muslimane da odagnaju retorike koje dolaze pre svega iz redova Stranke demokratske akcije i koje kritikuju akcije organa vlasti u Srbiji da su one navodno usmerene protiv muslimana.

– Ovo su Srbi koji se bave terorizmom – rekao je Dačić i dodao su i mnoge islamske verske vođe ovde bile na meti vehabija.

Kriva je “sekta”

Zoran Žujović, otac vehabiste je rekao da je njegovog sina jedinca “uhvatila sekta i gotovo”. Bio je, kako je rekao beogradskim medijima, zabrinut za sina, kad je prešao u Novi Pazar i postao deo zajednice koja mu je nametnula nove verske prakse.

– Turci su ga vrbovali. Plašio sam se da ga ne pošalju negde, jer više nije razmišljao svojom glavom. Svima oduzimaju pamet -ispričao je on. Pokušali su roditelji da ga odvrate, ali nije vredelo.

– Kad bi oni hteli da ga sahrane, kad su ga već oteli od nas, neka ga teraju na muslimansko groblje – kazao je Zoran beogradskim medijima.

Nije uhapšena

Crnogorska policija je saopštila da supruga Miloša Žujovića nije uhapšena već je dala iskaz povodom njegovog pokušaja terorističkog napada.

– Službenici Uprave policije Crne Gore nisu lišili slobode suprugu pomenutog M. Ž. na crnogorskoj teritoriji, već su, postupajući po zamolnici Srbije, od nje prikupili obaveštenje na zapisnik, na gore pomenute okolnosti – navodi se u saopštenju crnogorske policije.