Ivana Vukotić

Privredna komora Srbije (PKS) i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) realizovaće u narednom periodu zajedničko istraživanje potreba privrede za radnom snagom u narednih 5 do 10 godina i skrining tržišta nedostajućih kadova za „Expo 2027“, dogovoreno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Milana Bosnića, direktora NSZ-a.

PKS i NSZ će zajedno raditi na analizi trendova u sferi zapošljavanja, anketirati najveće kompanije u Srbiji i u skladu sa potrebama tržišta zajedno organizovati obuke i prekvalifikacije, posebno u oblasti digitalnih veština.

„Nastavljamo već odličnu saradnju sa NSZ i dodatno ćemo je osnažiti i konkretizovati kroz zajedničke projekte. Krećemo u skrining tržišta radne snage da vidimo šta su sve potrebe privrede sada i u narednim godinama i da zajedno radimo na obukama i prekvalifikacijama. Takođe, anketiraćemo najveće domaće kompanije kako bismo čuli njihov glas i omogućili da im se obezbede kadarovi koji im nedostaju “, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da Poslovna akademija PKS i Digitalna poslovna akademija Centra za digitalnu transformaciju PKS pružaju obuke, ekspertizu i znanje neophodne za rad, zapošljavanje i poslovanje u savremenom svetu.

Bosnić ističe da je važno da se brzo dođe do preciznih podataka u kojim sektorima tržišta i regionima Srbije nedostaju određeni kadrovi te da je važno izraditi i centralnu bazu otvorenih radnih mesta.

„Važno je da u svakom trenutku znamo tačan broj aktuelnih oglasa za posao u Srbiji što će se omogućiti formiranjem centralne baze otvorenih radnih mesta“, rekao je Bosnić.

Kaže da je neophodno napraviti i strategiju uvoza radne snage ali nakon analize domaćeg tržišta kako bi se, pre svega, iskoristili domaći kadrovski potencijali.

Direktor NSZ napominje da je neophodno uraditi i studiju globalnog kretanja zapošljavanja koja bi dala širu sliku situacije u svetu i regionu i na osnovu koje bi se moglo dugoročno planirati ulaganje u edukaciju budućih kadrova u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here