Pjongjang žali zbog žrtava

0

"Severna Koreja je izrazila žaljenje što je bilo neočekivanih ljudskih žrtava na Jugu, kao posledica incidenta na reci Imđin, i izrazila saučešće porodicama. Vlada smatra stav, koji je izneo Sever, izvinjenjem", saopštio je zvaničnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje.

 

Zvaničnici dve zemlje razgovaraju u gradu Kesongu, nedaleko od granice dveju država, o načinima za sprečavanje poplava posle incidenta na reci Imđin.

Šest osoba, među kojima jedno dete, odnela je bujica dok su kampovali kod mesta Jeonćeon, oko 60 kilometara severoistočno od glavnog grada Seula na reci Imđin.

Imđin izvire u Severnoj Koreji, a teče duž granice sa Južnom Korejom i uliva se u Zapadno more. Južna Koreja je u više navrata tražila saradnju Severne Koreje, koja ima više brana na pomenutoj reci, u kontroli poplava i postavljanju sistema za upozoravanje, ali je Pjongjang to odbijao.

Radni sastanak u Kesongu dolazi u jeku medijskih izveštaja da Severna Koreja priprema novo lansiranje raketa kratkog dometa, što analitičari vide kao način da ojača svoju poziciju pred pregovore o nuklearnom razoružanju.

Severna Koreja je u ponedeljak, posle tromesečne pauze, lansirala pet raketa kratkog dometa.

Pjongjang je istovremeno izrazio spremnost da nastavi međunarodne pregovore o obustavljanju vojnog nuklearnog programa, mada insistira na tome da prvo pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here