pixabay.com

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da stvaraju “azijski NATO” održavanjem zajedničkih vežbi sa Južnom Korejom i Japanom.

Japan, SAD i Južna Koreja svoje vojne vežbe pravdaju naporima da stabilizuju bezbednosnu situaciju u regionu, a sami su de fakto stvorili vojni blok sličan “azijskom NATO-u”, koji u svakom trenutku može da uđe u sukob po naređenju Vašingtona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje, prenosi Gardijan.

Severnokorejsko ministarstvo je navelo i da su nakon trilateralnog samita SAD, Japana i Južne Koreje u avgustu prošle godine, ove zemlje dogovorile da će u slučaju pretnje protiv bilo koje od njih odmah sarađivati radi zajedničkog odgovora.

“Ovo nedvosmisleno podseća na NATO-ov princip kolektivne odbrane”, navodi se u saopštenju.

U subotu su Vašington, Seul i Tokio završili trodnevne velike zajedničke vojne vežbe pod nazivom “Freedom Edge” u koje su uključeni mornarički razarači, borbeni avioni i američki nosač aviona “Teodor Ruzvelt” na nuklearni pogon, sa ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i vazdušnih napada, navodi Gardijan.

Vežba je osmišljena na samitu u Kemp Dejvidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja zbog tenzija na Korejskom poluostrvu koje su povezane sa testiranjem naoružanja Severne Koreje.

Zajednička vežba SAD, Južne Koreje i Japana je usledila i nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un ovog meseca potpisali sporazum o “sveobuhvatnom strateškom partnerstvu” koji podrzumevana uzajamno pružanje vojne pomoći bez odlaganja ako se bilo koja strana nađe pod oružanim napadom.

1 COMMENT

  1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ.. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here