Pexels

Ljudi koji rade napolju tokom vrelih dana imaju povećan rizik od dehidracije, zato je važno da unosite dovoljno tečnosti. Ali koliko tačno? Jedan način da proverite da li ste dehidrirani je brz test stiskanja kože.

Stisnite kožu na svojoj ruci. Koža sa normalnim tonusom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada je oslobodite. Blaga dehidracija će rezultirati sporim vraćanjem kože u normalan položaj.

Drugim rečima, vreme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji pokazatelji da telu nedostaje vode.

– Dehidraciju bih pre povezivao sa fizičkim simptomima kao što su malaksalost, glavobolja ili suva usta – kaže nemački dermatolog dr Kristof Libih.

On je objasnio da koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

– S obzirom na to da sam dermatolog, naravno da mogu da primetiti da koži nedostaje njen običan sjaj i vlažnost – dodao je i istakao da je ipak laicima teško da to ocene.

On savetuje da tokom vrelih dana treba unositi više tečnosti od predloženog minimuma koji je litar i po dnevno.

Voda je takođe njegov omiljeni način rashlađivanja. Kako kaže jedan od najprijatnijih načina za to je kada pusti vodu sa česme preko dlanova i podlaktica.

– Ako provodite vreme napolju tokom sunčanih i vrućih dana, najbolje je da budete u hladu između 11 i 16 časova. Izlaganje suncu pre nego i posle toga pomaže telu da proizvede dovoljno vitamina D i poveća nivo hormona sreće. Korišćenje kreme za sunčanje neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će sačuvati vaše zdravlje – zaključio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here