PETRONIJEVIĆ

0

 

 

Porodičnih imena Petronijević ima više i u Srbiji i u Crnoj Gori i to sasvim nesrodnih. One su patronimici i nastala su od ličnog imena Petronije. Kao što će se videti, to sasvim odgovara porodičnoj naših kragujevačkih Petronijevića.

 

Prvo smo konsultovali monografije Kragujevca i okolnih oblasti. U Lepenici smo pronašli Petronijeviće u Brzanu sa slavom Sv. Petka. Doselili su se pre Prvog srpskog ustanka iz Velikog Šiljegovca. U susednoj Gruži ima ih u selu Bečevici pod širim srodničkim prezimenom Panteševići u koje spadaju ogranci Petronijevići i Damjanovići. Staro prezime im je bilo Nijemčevići. Sredinom 20. veka bilo ih je sedam domaćinstava. Doselili su se iz Kolašina za vreme Karađorđa. Slava porodice je Sv. Petka.

 

Prema srodničkom prezimenu, Damjanovići, i slavi Sv. Petka, našli smo ih u plemenu Bjelopavlića. Njihov rodonačelnik bio je sigurno Petronije Damjanović, starešina manastira, iguman ostroški. Podigao je Vladičin dom, i obnovio crkvu Sv. Georgija. Bio je starešina u nemirnim danima kada se ratovalo protiv Turaka (1784. je veliki junak i pomagao u mnogim bojevima.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

Vuk je za njega pisao u "Crnoj Gori i Boki Kotorskoj" da je video jednog kaluđera ispod Ostroga obrijanog, koji je izgledao kao neki hrišćanski trgovac iz kakve turske varoši. Nakon Prvog svetskog rata, iz Boke je donešen štap igumana Petronija koji je on bio založio za municiju. Pretpostavljamo da je najpre bio u braku i stekao porod, a onda se zamonašio.

 

Inače, Damjanovići su bratstvo u selu Požaru, gde ih ima 21 kuća. Žive sa Milanovićima i oba bratstva se zovu Nosakovići. Nosak je živeo u Kosjeradovićima (u koje je došao iz Vržegrnaca), gde je sada manastir Donji Ostrog.

 

Vladika Vasilije ih je tu zatekao, pokupovao od njih imanja za manastir i oni su se preselili u Požar. Znali su da nabroje 13 pasova do prve polovine 20. veka. Krajem 19. veka počeli su da se iseljavaju u Grocku, Konjarnik (toplički okrug), Kragujevac i Valjevo. Plemenska slava Bjelopavlića je Sv. Petka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here