Facebook
Volfgang Petrič

Srbija se našla u veoma teškoj situaciji zbog situacije u Ukrajini, ocenio je bivši izaslanik EU za Kosovo i bivši glavni pregovarač EU u Rambujeu Volfgang Petrič i navodi da Srbija mora da razmisli kako da se pozicionira u tako kompleksnoj situaciji, imajući na umu sopstveni nacionalni interes.

– To nije lak izazov za predsednika Srbije, jer se radi o političkom i geopolitičkom izazovu. Ne želim da dajem savet, jer se o tome mora odlučivati u Beogradu, ali neophodno je da se uzme u obzir da bi dugoročniji cilj trebalo da bude članstvo u EU – naveo je Petrič, komentarišući poziciju Srbije i odgovarajući na pitanje koliko je održiva njena neutralnost.

On ističe da je za Srbiju i Evropu, ali i EU je ovo najveća kriza od 1945. godine i da se po prvi put može ponovo zamisliti da će doći do novog rata-agresije.

Petrič je rekao i da situacija, kada se uzme u obzir etnička komponenta, malo podseća na ratove na prostoru bivše Jugoslavije, ali je, pre svega, u ovom slučaju, kako kaže, umešana, “jedna supersila koja ne priznaje susednu državu”.

“Jasno reći šta je srpski stav”

To, dodaje, ima posledice po EU, kao i po države kao što je Srbija, koje žele u Uniju, a koje su se, kao što je slučaj zvaničnog Beograda, proglasile neutralnim.

– U Beogradu je neophodno razmisliti koju poziciju zauzeti. Na jednoj strani postoje dobri odnosi sa Rusijom, a na drugoj se želi u EU. Zato je važno da se sada postave prave smernice, da se obema stranama objasni srpski stav – kaže Petrič i dodaje da sada, kada postoji opasnost da nastane novi “Hladni rat”, postoji i pretnja da Zapadni Balkan dospe u ćorsokak po pitanju evropskog puta, čime bi i ekonomski razvoj bio zaustavljen.

Zato je važno obazrivo delovanje i sagledavanje koji je dugoročni cilj Srbije  ako je on pristupanje EU, onda je, kaže, potrebno i da se Briselu jasno kaže šta je srpski stav po ovom pitanju.

“Ne treba povezivati Kosovo i Ukrajinu”

Na pitanje o izjavi predsednika Srbije da je srpski stav po ovom pitanju zasnovan na međunarodnom pravu i da Srbija striktno poštuje međunarodno pravo, te da li je to pozicioniranje pravo rešenje u ovoj situaciji, Petrič kaže da razume Vučićevu izjavu, koji pre svega misli na Kosovo, ali da ne treba povezati ova dva slučaja.

– Bilo bi važno ako bi Srbija pokazala odgovornost, kao i EU, da u kosovskom pitanju ide korak po korak ka rešenju. Nisam uveren da će to moći brzo da se reši, ali je važno da se za građane na KiM pronađe pragmatično rešenje – rekao je Petrič.

On ističe da ne veruje da takav konflikt može vojno da se reši.

– Kosovski problem je, u tom smislu, mali. Znam da je za Srbiju to ključni problem. Mislim da treba preduzeti pojačane napore da se na miran način reši ovo pitanje – dodao je Petrič i naglasio da se zato mora ići ka ekonomskoj integraciji i da je “Otvoreni Balkan” dobra inicijativa, pozitivan početak, ali da je i druge države potrebno uvesti u to.

5 COMMENTS

  1. Ovaj nije iskren ni prema samom sebi. Prevideo je cinjenicu u svojoj tvrdnji, da je nemoguce povezivati jednu stvar samu sa sobom i da je slucaj Kosova i Ukrajine vise nego isti. Prema tome, najnoviji dogadaji u Ukrajini su dokaz da se bumerang vraca. Navodni strah kod istomisljenika je opravdani strah, izazvan od njih licno. Trebalo je ranije misliti.

  2. Odgovor je jasan kao dan, onog momenta kada se zauzme zapad za Srbiju istim stavom kao i za Ukrainu, nema potrebe objasnjavati kakav je srpski odgovor tada. Ali glupavo je i razmisljati da se podrzi isti taj zapad koji je nasoj zemlji slao bombe i odcepio parce nase zemlje. Bas je sve jasno

  3. Odmah vratiti Kosovo u sastav Srbije do se svet bavi sa Ukrainom odmah tenkove i vojsku slati na Kosovo opšta mobilizacija od 20 do 55 god svi u uniformu i na Kosovo u boj.

  4. Slažem sa stavom
    Ovog gospodina što sebe naziva tito
    Srbija treba i ima pravo po Kumanovskom sporazumu da se vojno vrati na Kosovo i Metohiju
    Svi Srbi to žele
    Vjerujem čvrsto
    Draža

  5. Srbi zele, ali nostalgicari ne. Oni su i dalje internacionalisti, za “Bratstvo i Jedinstvo”- i dalje bi delili i prodavali tudje. Kao ludi car sa Aljaskom. Sad potomci treba da ginu za povratak, bezakono prodatog prostranstva. Onda se niko u svetu nije bunio protiv nezakonitosti. Hvala Bogu, vremena se menjaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here