Tanjug
Petr Pavel

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da je važno uključiti zemlje Zapadnog Balkana u integracione pregovore sa Evropskom unijom i NATO, jer je to, kako je ocenio, u interesu i EU i zapadne Alijanse.

– Važno je uključiti Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana u integracione pregovore ne samo sa EU ​​već i sa NATO-om. Što duže ovaj region ostaje nestabilan i izložen pritiscima sa raznih strana, to je veći potencijal za ponovno izbijanje sukoba. U našem interesu je i da podržimo zemlje poput Bosne i Hercegovine u njihovim nastojanjima da postanu članice evropskih institucija i pomognu im da prebrode probleme sa kojima se suočavaju – rekao je češki predsednik na Samitu o budućnosti u sedištu UN u Njujorku, prenosi češki informativni kanal ČT24.

On je govorio i o potrebi reformisanja UN kako bi bile sposobnije za akcije i prilagodile se svetu koji se menja.

– Samit za budućnost je manifestacija činjenice da su UN svesne potrebe da se prilagode aktuelnim dešavanjima u svetu koji se brzo menja i njegovim pretnjama. Potrebne su institucionalne reforme u međunarodnoj organizaciji, posebno Savetu bezbednosti, kako bi bila sposobnija za delovanje i ne bi bila toliko vezana pravom veta stalnih članica – istakao je Pavel.

On je ocenio da agresija Rusije, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN, na suverenu Ukrajinu predstavlja šok i izazov za međunarodni sistem i principe funkcionisanja svetske organizacije.

– Dozvolite mi da jasno kažem da je ruska agresija, agresija zemlje stalne članice Saveta bezbednosti UN, protiv suverene Ukrajine izazov koji je uzdrmao celokupnu suštinu međunarodnog sistema i fundamentalne principe UN – naglasio je Pavel.

Govoreći o klimatskim promenama, Pavel je upozorio da su poplave u centralnoj Evropi, “verovatno najgore u poslednjoj deceniji”, jasan podsetnik na rastuću pretnju vremenskih promena izazvanih klimatskim promenama.

Prema njegovim rečima, Češka će nastaviti da promoviše snažniji globalni odgovor na klimatsku krizu.

– Trenutna klimatska kriza i njene dalekosežne posledice moraju se rešavati na sveobuhvatannačin kroz pojačan i efikasan multilateralizam – rekao je češki predsednik.

On je istakao da klimatska kriza umnožava pretnje i ima potencijal da pogorša neke od najvećih problema čovečanstva, kao što su siromaštvo, glad ili zdravlje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da dokumenti koji se razmatraju na Samitu o budućnosti otvaraju put novim perspektivama i mogućnostima, posebno reformi Saveta bezbednosti UN.

– Ovo je važno jer je ova struktura zastarela, a njen autoritet je potkopan – ocenio je Gutereš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here