Pixabay.com

Od degustacije vina u Francuskoj do sunca tokom cele godine u potcenjenom mediteranskom dragulju – otkrivamo pet najjeftinijih evropskih gradova za kratak odmor.

Krakov, Poljska

Najjeftiniji i najbolji, prema posetiocima – drugi po veličini grad u Poljskoj zauzeo je prvo mesto (koje deli sa Valensijom) u nedavnom istraživanju najboljih gradova za odmor u Evropi. Istraživanje očaravajućeg srednjovekovnog starog grada neće vas koštati mnogo, a videćete mnoštvo crkvi i velikih palata, kao i najveće evropsko tržište.

Obavezno posetite Kazimierz. Uglavnom oronula tokom komunističke ere, istorijska jevrejska četvrt (sa obnovljenom sinagogom i grobljem iz 19. veka) sada je kreativno središte prepuno umetničkih galerija, neobičnih i starinskih prodavnica i trendi koktel barova.

Iznad grada uzdižu se utvrđene kule kraljevskog zamka Vavel, gde su se krunisali poljski kraljevi i kraljice. Unutra ćete pronaći originalne renesansne freske, pozlaćeni nameštaj i poljske krunske dragulje. Ako ogladnite, obrok od tri jela za dvoje sa flašom vina košta oko 73 evra, a ne propustite odlazak u obližnji Aušvic: mesto najsmrtonosnijeg koncentracionog logora nacističke Nemačke. Prosečna avionska karta je 120 evra, a cena hotela 76 evra.

Bordo, Francuska

Možda je poznat po svojim vinima (koja se mogu popiti po najnižim cenama u ljupkim kafićima), ali ovaj živahni lučki grad ima još mnogo zanimljivosti koje ne uključuju mamurluk. Veličanstveni neoklasični trgovi i elegantne avenije Starog centra – UNESCO-ve svetske baštine – ispunjeni su sa više od 300 objekata koji su na listi spomenika.

Zlatni trougao je u njegovom centru, gde ćete naći otmene kafiće i luksuzne butike. Ne propustite katedralu Saint-Andre sa svojim samostojećim zvonikom i gotičkim kraljevskim ulazom. S druge strane, rečna esplanada – rivijera sa palatama iz 18. veka i bujnim javnim baštama – jedno je od najlepših šetališta u Evropi.

Nije iznenađujuće što je Bordo dobio pet zvezdica za hranu i piće, a noćenje u hotelu sa tri ili četiri zvezdice u proseku košta samo 96 evra – manje od polovine cene za iste stvari u Parizu. Ne propustite ultramoderni muzej Cite du Vin, čije interaktivne izložbe pokrivaju 2.000 godina lokalnog vinarstva. Karta od 22 evra uključuje besplatnu čašu vina u baru na krovu. Prosečna cena avionske karte je 115 evra.

Prag, Češka

Poznat kao “Grad od sto kula”, bezbrojne ulice češke prestonice ispunjene su dobro očuvanim zgradama i živopisnom baroknom arhitekturom. Šetnja duž reke Vltave, koju preseca niz mostova – uključujući čuveni Karlov most sa svojim statuama. Impozantni Praški zamak, koji je bio sedište češke vlade više od 1.000 godina, dominira horizontom na levoj obali. Zakrivljeni zasvođeni plafon Vladislavove sale i gotičke katedrale Sv. Vida.

Prag možda nije skromna destinacija kao što je nekada bio, ali restorani su i dalje prilično jeftini. Uživajte u lokalnim klasicima (kao što su gulaš i šnicle) uz čašu češkog piva. Ne propustite defile mehaničkih figura na astronomskom satu Stare gradske kuće – najstarijoj koja još uvek radi. Prosečna avionska karta košta 140 evra, a hotel 96 evra.

Budimpešta, Mađarska

Glavni grad Mađarske su dva grada po ceni jednog: Budim – srednjovekovna citadela na vrhu brda i Pešta – modernija strana stvorena za carsko doba. Razdvojeni Dunavom, ujedinili su se 1873. godine i postali prestonica Austrougarske.

Ako ste raspoloženi za izlet u banje, Budimpešta je pravo mesto za vas. Szechenyi je jedan od najvećih spa kompleksa u Evropi, a pre nego što uživate u opuštajućoj masaži, možete se kupati u 16 ​​bazena – svaki ima različitu temperaturu.

Što se tiče noćnog života, barovi u ruševinama grada su neobični i jeftini, a Szimpla Kert, koji se nalazi u trošnoj, napuštenoj fabrici, najstariji je i najpoznatiji bar. Takođe svake nedelje možete posetiti seljačku pijacu, gde proizvođači izlažu meso, sireve, med i džemove. Ne propustite posetu Kraljevskoj palati da biste videli kolekciju veličanstvenih pozlaćenih gotičkih oltara. Prosečna avionska karta je 150 evra, a hotel 100 evra.

Valeta, Malta

Ograđena prestonica Malte ne samo da se nalazi na brdovitom poluostrvu između dve najlepše prirodne luke na Mediteranu, već uživa i u više od 300 sunčanih dana godišnje. Njegova mreža uskih, dobro očuvanih kaldrmisanih ulica – sa čudnim prodavnicama i kafićima – veoma je prohodna i laka za navigaciju. Ako želite da vidite glavne znamenitosti Valete, prošetajte 1km duž ulice Republika.

Ko-katedrala Svetog Jovana – sa svojim raskošnim freskama i pozlaćenim baroknim enterijerom – je nešto što nikako ne treba propustiti. Karavađov brutalni prikaz odsecanja glave Jovana Krstitelja, najveća od svih njegovih slika, nalazi se u oratoriju. Hoteli su 85 evra po noći, a ulična hrana u Valeti će vam pomoći da držite svoje troškove pod kontrolom. U sporednim gradskim ulicama možete uživati u ukusnim lokalnim jelima kao što su čorba od zeca, sveže sabljarke i peciva punjena graškom – pešačka tura je najbolji način da ih doživite.

Ne propustite krstarenje Velikom lukom tradicionalnim drvenim “vodenim taksijem” da biste uživali u utvrđenjima Valete iz drugačije perspektive. Prosečna avio karta je oko 160 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here