Z. Vicelarević
Učesnici koncerta sa ocem Neđeljkom Đokićem

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu priređen je koncert srpske etno-muzike u čast Vidovdana. Koncert su priredili članovi muzičke radionice Dečji kutak Slavuj koji je osnovala Marija Milosavljević, naša flautistkinja i dirigent hora pri hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u februaru ove godine, na inicijativu brojnih roditelja.

Na ovom koncertu su učestvovali Dečji hor Slavuj, Tinejdžerska pevačka grupa Lazarice, članovi kutka Slavuj, hor “Vasilije Ostroški” koji deluje pri hramu Vaskrsenja Gospodnjeg i novoosnovana etno-grupa koja za sada nosi radni naziv Kosovka devojka i tu grupu čine Martina Bošković, Anja Despotović i Danilo Arsenić. Koncert je pratila brojna publika među kojima je najviše bilo dece.

Hor Vasilije Ostroški pri hramu Vaskrsenja Gospodnjeg

Marija Milosavljević je u horovima pevala od malih nogu i, kako sama kaže, praktično je odrasla u horu. To svoje iskustvo je rešila da prenese mlađima.

– Počela sam u horu osnovne škole i crkvenom horu “Sveti knez Lazar” u Kruševcu koji je i danas jedan od najboljih horova u Srbiji. Od malena gajim ogromnu ljubav prema duhovnoj srpskoj i ruskoj muzici, pa sam želela da sve to što sam naučila kao dete, te dečje pesme, prenesem našoj deci sa ciljem da pevaju, da se emotivno razvijaju prema muzici i da kroz pesmu nauče srpski jezik. To je razlog što smo osnovali ovu mini muzičku školu za našu decu na Galusu. Zahvaljujemo se hramu Vaskrsenja Gospodnjeg, ocu Simonu Turkiću, starešini Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt, kao i sveštenicima Slobodanu i Neđi koji su nam ustupili ovaj crkveni prostor koji je idealan za našu muziku.

Marija Milosavljević sa Dečjim horom Slavuj

Među onima koji su pratili koncert bile su Milena Lazić i Svetlana Dimitrijević iz Frankfurta. One su došle prvenstveno da vide i čuju kako njihova ćerka i unuka, Nikolina Lazić, peva u horu. Mama Milena nam prenosi svoje utiske i kaže da je koncert bio zaista nešto posebno.

Svetlana Dimitrijević, Nikolina i Milena Lazić

– Ne kažem to zato što je moja ćerka Nikolina učestvovala u programu, nego je stvarno bilo prelepo slušati ovu decu koja tako divno pevaju. Nikolina peva u horu, ali i pohađa školu klavira kod naše Marije. Zahvaljujemo Mariji što nam je priredila ovako lep muzički doživljaj. Svi su pevali odlično, a najviše simpatija je od mene dobio najmlađi hor. Velike pohvale i za etno-muzičku grupu u kojoj su pevali Anja, Martina i Danilo, ali i za sve ostale muzičare.

Tinejdžerska grupa Lazarice

Dobrovoljni prilog

– Takođe smo zahvalni za blagoslov da skupimo dobrovoljni prilog za humanitarno udruženje za pomoć deci i odraslima sa smetnjama u razvoju, Čarapansko srce iz Kruševca – rekla nam je Marija Milosavljević.

Svi su najbolji

Dalibor, Mila, Damjan i Gorana Dragojević

Gorana, Dalibor, Mila i Damjan Dragojević iz Ofenbaha su takođe oduševljeni koncertom:

– Prelepo je videti ovu našu decu kako ovako divno pevaju od malena. Stvarno imamo veliku sreću da imamo ovakvu crkvenu opštinu i ovakve izvanredne muzičare pri crkvi koji su nam omogućili da čujemo naše srpske pesme daleko od matice Srbije. Ne bih mogao da kažem da je neko bio najbolji jer su svi bili najbolji – kazao nam je Dalibor Dragojević.

Uživali: Posetioci u sali hrama