EPA/Evgenia Novozhenina
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Mišljenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ne treba plašiti izvođenja udara zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije dele mnogi u Evropi i to je za žaljenje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.

On je dodao da će Stoltenberg uskoro napustiti svoju funkciju i zato sebi dozvoljava neodgovorne izjave.

– On je čovek koji odlazi, uskoro će prestati da radi tamo gde radi. Stoga, zapravo, i dozvoljava sebi takve neodgovorne izjave. Ali, nažalost, mislim da njegov stav dele mnogi u Evropi. Čuli smo mnogo neobuzdanih reči iz Evrope da, kako kažu, ne treba se plašiti ni Rusije ni Putina, nema potrebe shvatati ih ozbiljno – rekao je Peskov.

Prema rečima portparola, Zapad je opsednut borbom protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.

– Oni su opsednuti idejom da se bore sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ova opsesija se kod svakoga manifestuje drugačije, a kod Stoltenberga – na ovakav način – ocenio je Peskov.

Zapadne zemlje kolektivno ratuju sa Rusijom i otvoreno govore da im je cilj strateški i taktički poraz Rusije, dodao je portparol.

– U toku je rat, oni sa nama ratuju. Oni kolektivno ratuju sa nama i pred nama je kolektivni neprijatelj. Oni otvoreno govore da im je cilj da strateški i taktički poraze Rusiju – istakao je Peskov.

– To nas obavezuje da ovaj njihov stav shvatimo veoma ozbiljno, da svoja dejstva gradimo uzimajući u obzir ovu opasnost i nastavimo specijalnu vojnu operaciju kako bismo ostvarili sve svoje ciljeve, izvršili sve postavljene zadatke i pobedili – naglasio je on i dodao da za Rusiju ne postoje alternative za pobedu.

Međutim, on je naveo da na Zapadu postoje i trezvene glave koje pažljivo analiziraju reči ruskog predsednika Vladimira Putina sa upozorenjima NATO-u u vezi sa njegovim učešćem u ukrajinskom sukobu.

– Na Zapadu još uvek postoje trezvene glave koji sa dužnom pažnjom analiziraju ove reči našeg predsednika i shvataju šta one zaista znače – zaključio je Peskov.

Stoltenberg je ranije izjavio da Severnoatlantska alijansa neće postati deo sukoba u Ukrajini ako se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u rusku teritoriju zapadnim oružjem. Posle toga, Putin je raspravu u NATO-u o tome da li Ukrajini treba dozvoliti da koristi zapadno oružje za udare na Rusiju nazvao zamenom pojmova. On je istakao da je, zapravo, to pitanje mnogo ozbiljnije: u suštini, države NATO-a odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob ili ne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here