EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je to telo izdalo nalog za hapšenje predsednika te zemlje Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda ”ništavnim i nevažećim”, kao i da su pitanja koja sud postavlja ”nečuvena i neprihvatljiva”.

Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da ”nema šta da doda na tu temu”.

Ranije danas Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

MKS je u saopštenju naveo da je Putin ”navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji”.

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Ona je ocenila da je nalog za njeno hapšenje ”deo konteksta situacije u Ukrajini”, i istakla da je spremna da nastavi sa svojim radom.

5 COMMENTS

    • Da da mely ali ćeš se ti sledeće zime mrznuti zavijena u dva ćebeta i tei jorgana jer nećeš imati Ruskig gasa i nafte !
      Samo ti to još niko nije javno objasnio !
      Rafinerija u okolini Berlina već nema zivu Naftu iz Rusije za preradu , polako se javlja manjak goriva u Berlinu !
      Ko drugome jamu kopa sam u nju upada , kaze stara poslovica !

  1. Тако је.Ако буду наваљивали,једног по једног па у Сибирске затворе.(ове из еу и нато).

  2. Mogu da se slikaju sa poternicom. Nije ti Rusija post – Miloseviceva Jugoslavija da mogu da se sprdaju sa njom i da je bombarduju.
    Ali iako samo simbolican, ovaj akt potvrdjuje koliko zapad mrzi Rusiju i koliko je spreman da nastavi agresiju protiv Rusije i sve zemlje koje se bore protiv zapadnog (Americkog) imperijalizma.

  3. Prvo AMERE u Zatvor koji su najvise zlocina napravili na zemaljskoj kugli pa onda Nato Generale itd ..Ne samo su SRBI I RUSI KRIVI.Bilo je davno vreme za treci svetski rat ovu zapadnu bandu treba umiriti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here