EPA/Pavel Bednyakov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Ruska Federacija i SAD su u fazi duboke konfrontacije, za sada se ne vide preduslovi za izlazak iz toga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Sada smo u fazi duboke konfrontacije, akutne konfrontacije, za sada nema nikakvih preduslova za izlazak iz toga, ali jednom će doći to vreme – rekao je Peskov u razgovoru sa za novinarom Pavelom Zarubinom, prenosi RIA Novosti.

Peskov je rezultate nedavnog samita NATO-a ocenio kao preteće po Rusiju.

– Alijansa demonstrira svoju odlučnost da nam ostane neprijatelj… Alijansa nije sklona bilo kakvoj fleksibilnosti kada je reč o našoj glavnoj zabrinutosti u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO-u – istakao je Peskov. Dodao je da, pošto je ta tačka principijelna, još nema preduslova za pregovore o Ukrajini.

– Alijansa kaže: ‘Ukrajina će biti u NATO-u’, to jest oni kažu: ‘Nikada nećemo uzeti u obzir glavnu brigu Rusije, koja je bila kamen temeljac na početku specijalne vojne operacije’ – rekao je Peskov.

Dodao je da to znači da još nema preduslova za pregovore i da Rusija treba da radi i ostvari ciljeve koje je ruski predsednik postavio. Peskov je rekao i da sve više zemalja u svetu ne želi da bira između Zapada i Rusije, već se zalaže za uzajamno korisne kontakte sa svima.

– Glavno je da oni (odnosi) budu odnosi uzajamnog poštovanja i obostrano korisni – naveo je Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here