Perišić opet privremeno na slobodi

0

Haški tribunal mu zabranio da uništava dokaze?!: Momčilo Perišić

Perišić će na slobodi biti od 9. decembra do 14. januara uz obavezu da u potpunosti poštuje uslove navedene u odluci suda, saopštilo je Sudsko veće Tribunala.

Generalu Perišiću je, između ostalog, zabranjena svaka vrsta kontakta sa žrtvama ili potencijalnim svedocima, pristup dokumentaciji i arhivama, uništavanje dokaza, kao i bilo kakvo mešanje u tok procesa, navodi se u saopštenju.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Bakone Maloto, odobrilo je zahtev koji je Perišićeva odbrane podnela 19. novembra, a kome se tužilaštvo usprotivilo 3. decembra.

Veće je uvažilo činjenicu da je slučaj tužilaštva znatno uznapredovao od jula 2009, kada je optuženi poslednji put bio na privremenoj slobodi, ali da se "okolnosti slučaja neće značajno promeniti do vremena kada se očekuje njegov povratak u Tribunal".

Optužnica protiv generala Perišića, obelodanjena 7. marta 2005. godine, tereti ga zločine protiv čovečnosti i kršenje prava i običaja ratovanja u periodu od 1993-95.

Perišić se istog dana predao i prebačen je u Hag, gde se, dva dana kasnije, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnio da nije kriv.

Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008, od kada mu je dva puta bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu.

Iznošenje dokaza odbrane zakazano je za 25. januar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here