wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Američko ministarstvo odbrane mora više da investira u nadogradnju senzora i svemirske tehnologije na Arktiku kako bi održalo korak sa Kinom i Rusijom koje tamo sve više deluju, uključujući zajedničke vojne vežbe, ocenio je Pentagon.

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks rekla je da je “kritično vreme” za Arktik i da “klimatske promene, protivnici i degradirajuća infrastruktura SAD” primoravaju ministarstvo da preispita kako da Arktik održi bezbednim, prenosi AP.

Arktička strategija u velikoj meri zahteva veću potrošnju na visokotehnološke senzorske i radarske sisteme, niz vojne opreme i nastavak ulaganja u svemirsku bazu “Pitufik”, bazu američkih svemirskih snaga u severozapadnom delu Grenlanda.

Lideri Ministarstva odbrane su više od protekle decenije upozoravali da SAD treba da pojačaju svoje aktivnosti na Arktiku kako bi bile u koraku sa Kinom i Rusijom jer klimatske promene čine hladni region pristupačnijim. Međutim, Arktik sa sobom nosi niz izazova, prenosi AP, uključujući zahteve za lukama, oružjem, dronovima i opremom koja može da izdrži klimu, kao i dodatnim brodovima koji mogu da podnesu hladne vode i probiju led.

Hladno vreme takođe ograničava vojnu obuku i utiče na opremu. A region, koji ima ograničenu satelitsku pokrivenost, zahteva daleko širi niz senzora za komunikaciju.

Kina je povećala sopstvenu aktivnost u regionu, uključujući svoja tri broda ledolomca koji vrše civilno-vojna istraživanja u regionu. Rusija, koja ima najveću arktičku teritoriju, uključujući važne strateške nuklearne sposobnosti, poput balističkih raketnih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here